Новини

Солта на живота ще се представи на Divino 2015

17.11.2015 г.

Вече е ясна цялата програма и на лекциите в рамките на Divino.Taste 2015. Всеки посетител, закупил билет за форума на българското вино, може да присъства на лекциите със свободен вход, стига да има места в залата. 

На 21 ноември 2015, събота в НДК, зала 3.2 от 14.00 до 15.00 ще се представи "Солта на живота" - лекция на Дияна Костовска.

За традиционното солничарство в природния оазис Атанасовско езеро, за съкровището Сол, за българското Цвете на солта (Fleur de Sel).

Над 100 години в Атанасовско езеро край Бургас се произвежда сол чрез изпарение на морска вода. Солодобивът тук е изцяло ръчен труд, изискващ физическа сила и свръхчовешка издръжливост за работа под палещите лъчи на слънцето.

Днес малко от нас се замислят за истинската стойност и ценността на солта като природен продукт, за дългия път, който изминава кристалчето сол от морската вода до нашата трапеза. За усилния труд и сложната технология, изцяло зависима от капризите на времето. За взаимовръзката на солодобива и съхранението на природните богатства. За изключителната привилегия, която имаме като страна да притежаваме все още истински природни оазиси като Атанасовско езеро, в което съхранението на природата и солничарството са преплетени в сложна взаимозависимост. За възможностите, които на пръв поглед обикновен продукт като солта предоставя за едно природосъобразно и здравословно ежедневие, за различното ѝ приложение в кулинарията и в изкуството да се създават вкусове и емоции.

В Атанасовско езеро се добиват три вида сол. Едната от тях е нерафинирана и носи нежното име Цвете на солта. Нежният ѝ розов цвят на кристалчетата се дължи на веществото бетакаротин, произведен от едноклетъчно водорасло Dunaliella и на солничното раче (артемия). Освен розовия си цвят, солта носи и аромат на море. За първи път Цвете на солта в България беше произведена през 2013 и все още се очаква на нашия пазар през 2015.

сн.Диана Павлова