Пътуваща изложба за Лагуната

Това е една по-различна изложба, която е създадена да пътува, но в същото време да информира, да забавлява и да обучава – по един нов и приятен начин. Атанасовско езеро е пример за система от връзки и взаимоотношения, която може да служи за модел и за по-лесно представяне на начините, по които функционира една екосистема, как си взаимодействат организмите, които я обитават и колко крехко е равновесието в нея. За това и акцентът на нашата изложба са връзките и симбиозата.

След като обиколи цялата страна и гостува на 13 различни места, днес изложбата е вече "у дома си". Намира се в новото пространство на Атанасовско езеро, наречено на нея - "симбиотично", което се намира в Южните солници (до морето и Администрацията на Черноморски солници АД). Работи през цялото лято от 11 до 19 часа (без понеделник). Входът е свободен!


Изложбата „симБиотично“ е изработена от млади бургаски автори – архитекти, дизайнер и еколог. Тя разказва истории чрез илюстрации, анимация, снимки, модели и др. и дава цялата информация за Атанасовско езеро, разположено в самия град Бургас и не случайно е известно като „птичия рай на България“.

Изложбата е авторска творба на Мариана Сърбова (Хамалогика), Диана Павлова (БФБ), Недко Николов и Галина Милкова (Think Forward). Рисунките са на Мариана Сърбова, анимацията е на студио Pavilion, текстовете са на екипа на проект „Солта на живота”.
 
Благодарим за вдъхновението и професионалните консултациите на Диан Томов („Черноморски солници“ АД), Таню Мичев и екипа на Плана за управление на резерват „Атанасовско езеро“, на Владимир Младенов (БДЗП) и Ралица Георгиева (БДЗП), Кирил Бедев (Зелени Балкани – Бургас) и Александър Маринов - Санчо.
 
Всички снимки и видео материали са предоставени безвъзмездно от авторите им, за което сърдечно благодарим!
 
Изложбата е създадена в рамките на проект „Солта на живота“ на Българска фондация Биоразнообразие, изпълняван в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и „Черноморски солници“ АД. Финансирана е от програма LIFE+ на Европейската Комисия.

 

Пътят на изложбата

Бургас
Изложбата бе представена на едно специално място - Морска гара на Пристанище Бургас, която за пръв път бе отворена за свободен достъп от гражданите и гостите на града.
До там се стига покрай Старата фрегата през Пристанището към Фара на Бургас.

дата: 27 април - 13 май 2015 от 10:00 до 18:00 часа всеки ден без прекъсване.
 

Русе
Българска фондация Биоразнообразие прие поканата на Екомузея изложбата да гостува в залите му и неслучайно избра Русе, заради активната гражданска позиция на русенци и заради специалното им отношение към природата.

От 22 май до 14 юни 2015 г. всеки ден от 10:00 до 18:00 часа в
Екомузей с Аквариум - Русе
 
Откриване 22 май 2015 от 18.00 часа – Международен ден на биоразнообразието
 

Пловдив

Откриване на 18 юни 2015 г. от 19.00 часа в пространството Creative Corners на Инкубатор в кв.Капана (ул. Братя Пулиеви 4).

Изложбата ще бъде в Пловдив от 18 до 30 юни 2015.
 

Варна

Откриване на изложбата в Областен Информационен център Варна, пл. „Св. Св. Кирил и Методий" № 2 /Козирката/ на 8 юли 2015 от 16.00 часа. Изложбата ще гостува във Варна до 30 юли.
 

Бургас през фестивалния август
От 5-ти до 22-ри август 2015 изложбата бе отново в Бургас, но този път в Морската градина - в Експозиционен център „Флора“ - Бургас. Открихме я на 5 август от 19.00 часа, заедно с изложбата на птици на бургаските художници Добрин Вътев, Атанас Стоянов и Огнян Петков и в присъствието на зам.кмета по екология на Община Бургас, шефа на Дружеството на художниците и ВИД изп.директор на БФБ.
 

София

От 8-ми до 28-ми септември 2015 в галерия Кредо Бонум бе представена нашата симпатична изложба. Откриването беше на 8 септември от 18.30 часа и в него участваха над 130 човека - бригадири, колеги, приятели на езерото, учени, изследователи и много деца, които дълго се забавляваха с конструктора и птице копира. Участваха и всички автори на изложбата.
 

Велико Търново
Едно от местата, където представяме изложбата и особено се вълнуваме от реакцията и интереса на публиката е старата столица. Откриването на 13 октомври в залата на Областния информационен център не ни разочарова, тъй като над 50 човека дойдоха, за да се докоснат специално до Атанасовско езеро. Изложбата ще бъде там до 26.10.2015
 

Враца
Официално откриване на „симБиотично“ на 3 ноември 2015 г. (вторник) от 16.00 часа в Природозащитен център „Натура”, ул. Поп Сава Катрафилов 27-29 (на Червения площад). Изложбата може да бъде разгледана от 3-ти до 30-ти ноември 2015 г. всеки делничен ден от 9.00 до 17.00 часа.
 

Банско
Открихме на 4 декември 2015 в Посетителския и образователен център на Национален парк "Пирин" и ще гостуваме до 4 февруари 2016, така че ако имате път или почивате в Банско и района - не пропускайте да видите нашата изложба!
През февруари 2016 г. изложбата в новия Посетителски център на парка, който е разположен в подножието на планината (в самия край на гр. Банско до лифта)
 

Благоевград
Официалното откриване на изложбата е на 9-ти юни 2016 г. (четвъртък) от 11.00 ч. в Регионален исторически музей – Благоевград, кв.Вароша, ул.Рила 1, а след това може да бъде разгледана всеки ден от 9.00 до 18.00 часа, до 13-ти юли.
 

Паничище
От 11 юли до 30 октомври 2016 година изложбата гостува на Дирекцията на Национален парк "Рила" и бе представена в техния информационен и посетителски център в местността Паничище в подножието на планината. Хиляди туристи, които посещават парка и особено Седемте Рилски езера успяха да се запознаят и с едно по-различно и солено езеро, което ги очарова.
 

Университет "Проф.д-р Асен Златаров"
От 1 ноември 2016 до 31 март 2017 изложбата "симБиотично" ще гостува на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас по покана на катедра “Екология и опазване на околната среда”. Изложбата е разположена във фоайето на Неорганичния корпус - на първия етаж и може да се разгледа всеки делничен ден.

 


Авторите

Авторите на изложбата, които избраха да работят заедно и да приемат голямото предизвикателство да се потопиш в една съвсем нова тема, каквото е езерото – хем близко, хем непознато.

Мариана Сърбова от Хамалогика пресъздаде живота в езерото чрез свежи илюстрации и показа какво е било Атанасовско езеро в миналото, как се добива солта, кой царува сред водите му и какви заплахи дебнат птиците. Тя предложи и изчистената форма на изложбата.

Галина Милкова и Недко Николов от Think Forward допринесоха за създаването на интерпретативните модули за миграцията, птичия копир и солничния конструктор, както и за цялостния дизайн на експозицията.

Но всъщност моторът на цялото приключение „СимБиотично“ е Диана Павлова от БФБ, която освен, че увлече младите творци да създадат заедно тази експозиция, успя да измисли и реализира концепцията така, че сложната научна информация за езерото да бъде показана чрез игри и достъпен до хората език.

Диана Павлова е завършила Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", специалност „Екология и опазване на екосистемите” и „Връзки с обществеността“ в Бургаски свободен университет. Стипендиант на Фондация „Америка за България” по програмата „Младите лидери на България - професионалисти от сферата на околната среда” в САЩ, администрирана от Институт за международно образование (Institute of International Education). Завършила е редица специализирани курсове по екологичен и алтернативен туризъм, арт терапия и работа с деца, опазване на целеви местообитания и видове и др. Има дългогодишен опит в работа по образователни дейности и опазване на биоразнообразието, консултант и автор на  еко-образователни експозиции и програми. С над 15 години активен доброволчески опит в България и чужбина в сферата на околната среда и устойчивото развитие.

Понастоящем работи в Българска Фондация Биоразнообразие, като координатор интерпретация по проект "Солта на живота", LIFE+.

Пътешественик и творец на свободна практика.
 

Мариана Сърбова e архитект и художник по душа, за който природата и общуването с нея е голямо вдъхновение. Завършила е специалност „Архитектура“ в УАСГ и „Дизайн“ в Hochschule fur Technic Щутгарт.  Съосновател на “Хамалогикa” и Детска Лаборатория, член на сдружение Трансформатори.  Участие и селекция в топ 10 на TileAward 2014, организиран от Agrob Buchtal, участие в CONTEMPO 2014, Варна с проекта СОЛ. Награда от "Архимория" - Бургаски архитектурни награди за Морски център Магазия. Награда в категория дизайн от Национален преглед на българската архитектура за  "Стената на Приказките“, гр. Бургас /в екип/, III награда в конкурса на Трансформатори за Паметника 1300 години България /в екип/ и др.

Има няколко самостоятелни изложби "Morfauna", "Морски", "Pret-a-design". Човек, който вярва в смисъла на подобни образователни каузи като изложбата „симБиотично“, тъй като малките стъпки, които всеки от нас извървява, са важна част от дългия път - промяната на отношението ни към средата.

 
Галина Милкова е завършила УАСГ, специалност Архитектура. Стипендиант на Фондация „Еврика“ за овладяване на знания в областта на строителството и архитектурата. Стипендиант на Баумит две поредни години. Носител на първа награда в световния конкурс Degree&Profession International Awards за дипломен проект „Демократос - център за култура и дебати“ в центъра на Бургас до пл.“Тройката“. Почетен приз и плакет за България в световния студентски конкурс за пасивна офис сграда на американската инженерна асоциация ASHRAE - Student Design Competition. Част от проектантския колектив на пл.“Тройката“. Съавтор на „Творческа стая“ и „Fun Room“ в ГПАЕ „Гео Милев“, “SALGHT”. Част от екипа на „Хамалогика“ и творческо обединение ARTCREW. В нормираното работно време твори в Архитекти Урбана и Think Forward. Извън него – продуцира музика и преподава Ест-Етика в английската гимназия.

Човек на изкуствата. Търси синкретизъм между етиката и изкуствата, които я вълнуват – архитектура, дизайн, музика, фотография, поезия.


Недко Николов е с бакалавърска степен от Университета по Изящни изкуства в гр. Велико Търново, специализиран профил Скулптура. Специализация по програма Еразъм в университета De Belas Artes, гр. Лисабон, Португалия. Магистърска степен по Пространствен дизайн, НБУ София. Участва в колективна изложба в гр. Лисабон, Португалия. Печели пето място в световен конкурс на IED Milano 2010 на тема „Му Cult” и второ място в световен конкурс на IED Barcelona 2011 на тема “Reuse Design”. Участник и в изложба SofiaDesignWeek 2012. Съавтор на „Творческа стая“ и „Fun Room“ в ГПАЕ „Гео Милев“, “SALGHT”. Вицепрезидент на Ротаракт клуб Бургас – Пиргос.
 


Авторите за изложбата

За изложбата повече ще ни разкажат нейните автори Диана Павлова - еколог, Мариана Сърбова и Галина Милкова - архитекти и  дизайнерът Недко Николов (в интервю за списанието на БДЗП - "За птиците"' 2015).

Въпрос към Диана: Какво предствлява изложбата „симБиотично”?

„симБиотично” е творчески експеримент, който съчетава различни видове изкуства и ги събира в естетична инсталация, която оставя траен емоционален отпечатък върху посетителя. Изложбата провокира публиката да бъде главният герой - откривателят и изследователят на тайните на Атанасовско езеро, а информацията е поднесена главно чрез забавни илюстрации, видео клипове, анимации, пъзели и игри, част от тях скрити в чекмеджета, шкафове, кутии и др. За пръв път едно езеро се представя пред публика чрез форма, материя и цвят, а в цялостното възприятие се включват всички сетива – може да видиш красотата му, да чуеш птиците, да поиграеш с пясък, да опиташ солта, да учиш, да играеш …

Въпрос към Мариана: Какво послание искаш да изпратиш до хората с тази изложба?

Посланието ни се крие в думата СИМБИОЗА. Това означава взаимноизгодно съжителство на два или повече различни организми. Оттук дойде и постройката на изложбата, т.е. в начина, по който сме я организирали - не просто изброяване на факти и подреждане на снимки от мястото. Опитахме се да създадем една карта на взаимовръзките, върху които се крепи баланса на езерната екосистема. Искаме да покажем колко сложна е тази система и колко много звена участват в нея. Колко деликатно е равновесието и как то зависи от най-различни фактори, в това число и човешката дейност. Доста често хората гледат на дадено място доста едностранчиво: като красив пейзаж, като зона с определени функции, като място за добив на определен ресурс и т.н., без да разбират процесите, които го определят и как те могат да влияят на тези процеси.  От една страна, искаме да разкажем на хората за уникалността на това място, a от друга - да ги накараме да се замислят за  много други места, които се ръководят от подобни сложни взаимовръзки и процеси, да ги предизвикаме да ги погледнат с други очи, като според нас ключът е не просто във виждането, а в разбирането.

Въпрос към Галя: Кое беше най-голямото предизвикателство, с което се сблъска в проекта „симБиотично”?

В „СимБиотично“ голямото предизвикателство беше първо да разпознаем душата на Атанасовско езеро, второ - да й дадем физическа мобилна форма, цвят и глас. Да създадем един пълноценен и комплексен образ, който с приятелски тон заговаря различни поколения. Разказва своята история. Завладява с богатствата си – природни, лечебни, индустриални. Споделя страховете за своето бъдеще. Поставихме си амбициозна задача, чието изпълнение беше плод на продължителни проучвания, срещи с еколози, систематизиране и отсяване на информация. Преминахме през 13 концепции за дизайн на изложбата. „СимБиотично“ беше думата, която подреди целия информационен и творчески хаос. „СимБиотично“ е и нашият невидим отпечатък като екип от еколог, двама архитекти и дизайнер.

Въпрос към Недко: Какво те провокира да се включиш в този проект?

Възможността да участвам в подобен проект, свързан с опазването, значимостта и популяризирането на Атанасовско езеро, едновременно бе предизвикателство, отговорност и чест за мен. Задачата ни не бе лека. Трябваше да преминем през голям обем от информация, да проучим всеки един детайл, да се потопим в тази екосистема от взаимовръзки. Екипът ни бе съставен от хора с различни идеи и визия за изложбата, но знаехме, че е въпрос на време да достигнем и отсеем най-добрите идеи, за да ги материализираме в "Симбиотично".

Въпрос към Диана: Кое беше най-вълнуващото за теб по време на създаването и реализацията на изложбата?

Най-вълнуващото беше, че заразихме с нашия ентусиазъм и много други  хора, които бяха въодушевени от Атанасовско езеро и желаеха да участват в създаването на изложбата, като дариха свои кадри, видеа, труд, умения и време в изработката и реализацията на „симБиотично”. Десетки доброволци от цялата страна ни пишат и се включват при обгрижването й в отделните градове по време на гостуванията ни, като до този момент вече са над 70 души и за голяма част от тях това е първата им среща с езерото.


още от авторите:

Изложба в Капана показва красотата и пъстротата на Атанасовското езеро (ВИДЕО)

http://mediacafe.bg/novini/mladejka-zona/Izlozhba-v-Kapana-pokazva-krasotata-i-pystrotata-na-Atanasovskoto-ezero-VIDEO-8856