КОГА и КАК да посетим езерото?

ПЪТЕКА на САБЛЕКЛЮНА

04.06.2018 г.

Пътеката на саблеклюна е разположена в района около Укритието за наблюдение на птици в Южно Атанасовско езеро и разказва историята на саблеклюна Атанас. По увлекателен начин са представени най-важните особености на тази красива и елегантна птица и нейните роднини. Какъв е гардеробът, клюнът и краката, с какво се хранят и как живеят саблеклюните може да се научи от атрактивните табели, разположени по протежение на Пътеката. „Пейки“ от пънчета осигуряват възможност за почивка на посетителите, а класната стая от 25 пънчета, предоставя чудесна възможност за обучение на открито и за забавление на малчуганите.

Пътеката е кратка (300 м) и много приятна за разходка. Майсторът от гр.Българово - Станко Киров изплете специална наблюдателница за птици, която е разположена върху стар бетонен постамент в средата на Пътеката и се нарича "Гнездото".

Плетената наблюдателница се вписва добре в околния пейзаж и в същото време дава възможност да се наблюдават птиците и езерото, без да се обезпокояват. Наблюдателницата е в разчупена форма, без покрив - наподобяваща гнездо на птица. Оплетката й е от леска и от ракита, а до нея се стига по малка дървена стълба.

Оптиката от Укритието за наблюдение на птици или личната такава на всеки посетител ще позволи да се видят отблизо саблеклюните, кокилобегачите, чаплите, белите ангъчи и дори пеликаните, които по това време почиват по дигите насреща.

Осигурен е достъп до Укритието за наблюдение на птици и за хора с увреждания, които през новоизградената рампа и по бетонната пътечка могат да достигнат до параваните, встрани от Укритието и да наблюдават с бинокли и тръби. Осигурили сме на подходящ информационен носител и възможност да се запознаят с любопитната информация за Атанас и семейството му от Пътеката на саблеклюна, която не е така лесно достъпна.

Укритието за наблюдение на птици е построено през 2001 г. по английски модел и представлява ниска, едноетажна зелена къща, оборудвано е с необходимата техника за наблюдение на птици, разполага с информационни табла за видовете и рекламни материали, има специално изградени за наблюдение прозорци, които позволяват оптимално наблюдение на птиците отпред в басейните, докато се хранят или почиват. Укритието се стопанисва от РИОСВ Бургас и за да се посети е нужно предварително обаждане на тел. 056/813 208. Входът е свободен.

За да стигнете най-лесно до Пътеката, използвайте приложението Moovit, което ще ви насочи как да стигнете с обществен и друг транспорт.