КОГА и КАК да посетим езерото?

ПЪТЕКА НА СОЛТА

В района на Южно Атанасовско езеро от страната на Солниците и морето може да видите първата част на Пътеката на солта, която беше инсталирана по време на Фестивала на солта през 2014.

Всички, които минават в района на солниците могат да се запознаят с необикновените информационни табели във форма на куб (подобно на решетката на солта) и да научат любопитни подробности за езерото, солодобива, лечебните свойства на ката и лугата, добивани от езерото и за биоразнообразието.

На този етап Пътеката включва Решетката на солта, която съдържа разнообразна информация и снимки, три въртящи се табели и уникалния графит на Мариана Сърбова, разположен точно до Администрацията на Черноморски солници АД.

През 2015 г. бяха възстановени информационните кубове, ремонтирана и инсталирана бе решетката на солта и бе оформен солничарския кът, посветен на професията Солничар. Хиляди бургазлии и гости, туристи и любители на лечебната луга и кал се запознаха с информацията за Атанасовско езеро и преминаха през Пътеката на солта.

През 2016 г. предстоят нови промени по Пътеката, във връзка с изграждането на новата вело алея покрай морето от Морска градина към кв.Сарафово. Община Бургас ремонтира съществуващия път и изгради изцяло нова велоалея покрай територията на Черноморски солници АД. С това ще спре да се използва вътрешния път през солниците, но няма да бъде ограничен достъпа до басейните с лечебна луга и кал. Елементите от Пътеката на солта ще бъдат преместени, така че да са достъпни и да дават информация на гражданите и гостите на Бургас и Атанасовско езеро, но ще бъдат добавени и нови елементи. Очаквайте съвсем скоро!