КОГА и КАК да посетим езерото?

ПРОСТРАНСТВО "симБиотично"

08.09.2017 г.

Вътре ви очаква една различна изложба на БФБ, посветена на Атанасовско езеро, която носи необичайното име „симБиотично“ и показва приказното езеро на птиците, солта, слънцето и цветните води. Освен изложбата, за която има информация на английски и руски език, в новото пространство има солничарски кът, сол и сувенири, Морска библиотека.

Тук може да се види изложбата „Сол“ на арх. Мариана Сърбова, посветена на трите бургаски езера и Черно море. В дигиталната „Морска библиотека“ освен стари печатни издания на морска тематика и сканирани статии за Атанасовско езеро, могат да бъдат разгледани стари ценни карти на Черно море в добра резолюция (най-старата от които е от 1525 г.).

Пред пространството е обособен кът за почивка с хамаци, меки столчета, ниски масички и стойка за велосипеди. Работи всеки ден през активния сезон (от юни до септември) с изкл.на понеделник от 11.00 до 19.00 часа, а след 10-ти септември отваря за организирани групи след предварителна заявка в офиса на "Солта на живота". Входът е свободен.

Пространството „симБиотично“ е създадено от Диана Павлова и Мариана Сърбова в рамките на проект „Солта на живота“, LIFE+ и е реализирано с труда на хората от „Черноморски солници“ АД.

„симБиотично“ е разположено в района на Бургаските солници (на 200 м от басейните с луга и кал), между административната сграда на “Черноморски солници” АД и новото кафене “Бялата къща”. До тук се стига лесно с велосипед, пеша, с автомобил (от горната страна на пътя). Може да ползвате и електробусче, което тръгва от бариерата на паркинга на Капани (в началото на велоалеята за солниците) всеки ден (от юни до август) от 8.30 до 20.30 часа през около 15 минути (цена 1.50 лв.)

Точната локация тук