Обществен съвет за Атанасовско езеро

Научени уроци от Обществения съвет

Екипът на проекта подготви кратка публикация с научените уроци от работата на Съвета, които може да изтеглите оттук. 
Lesson learned 3 Mb (pdf) свали


Последна среща на Обществения съвет

Дванадесетата последна среща бе в самия край на проекта – на 30 август в нашето пространство „симБиотично“. Този път всеки от експертите по проекта представи постиженията в своята област на работа – консервационни, комуникационни и интерпретационни.

Специално за последната среща на Съвета беше дошла и директорката на БФБ, която поздрави екипа за добрата работа и за успешните резултати, осъществени в хода на 6-годишния проект „Солта на живота“. Поздравителен адрес връчиха и колегите от РИОСВ Бургас за добрата съвместна работа за тази ценна природна територия. Висока оценка даде и Община Бургас, както и останалите заинтересовани страни, които участват в работата на Съвета. Изложбата „Солта на живота“ 2012 – 2018 бе представена пред „симБиотично“, тъй като голяма част от постиженията, които представяме са се осъществили с подкрепата на нашите партньори от Обществения съвет.

Срещата бе особено емоционална и вълнуваща – особено за екипа на „Солта на живота“.
 


Единадесетата среща на Обществения съвет

В Деня на Натура 2000 - 21 май, проект „Солта на живота“, LIFE+ проведе Единадесетата среща на Обществения съвет. Темата бе посветена на природното и културно наследство, което езерото предоставя и е във връзка с Европейската година на културното наследство. 

Целта на Европейската година на културното наследство е да се насърчат повече хора да го откриват и да взаимодействат с него, както и да се засили чувството на принадлежност към общо европейско пространство. Девизът е „Нашето наследство: където миналото среща бъдещето“. Културното наследство съществува в множество различни форми – материално, нематериално, природно и цифрово наследство. То оформя нашето самосъзнание и ежедневие и ни заобикаля в европейските градове и села, природни ландшафти и археологически обекти. То не е само в литературата, изкуството и предметите, но и в занаятите, които научаваме от нашите предци, приказките, които разказваме на нашите деца, храната, на която се наслаждаваме в компания.

Представихме успешната ни работа с учениците от най-новото бургаско училище - ОУ „Ал. Георгиев – Кождакафалиев“ и споделихме впечатленията си от церемонията за връчване на европейските награди Натура 2000, която се състоя на 17 май 2018 г. в Брюксел. където езерото бе финалист със своята кандидатура „Солта на живота: една приказка за езеро, сол, птици и хора“,  а престижната церемония завърши с българско участие и с представяне на танца „Езерото“, посветен на Атанасовско езеро и изпълнен от танцова компания ДЮН на сцената в зала Берлемон.

След съвета поканихме членовете на Съвета на специален тур с Влакчето на солта, което тръгна от паркинга на Солници север в 15.00 и 16.00 часа и ни разведе до границата на резерват „Атанасовско езеро“, където погледахме птици и солнични рачета.


Десета среща на Обществения съвет

В навечерието на идващите светли празници се проведе десетата среща на нашия Обществен съвет за Атанасовско езеро, който ни събира два пъти годишно, за да обсъдим важни за езерото и за обитателите му въпроси, както и да дискутираме горещи обществени теми.

Срещата бе на 14 декември 2017 г. (четвъртък) от 14:00 часа в студио #Hashtag (уютно кафене на ул. Абоба 1 (зад Краставицата в посока към Флората – прилагаме карта най-отдолу на поканата). Темата на съвета бе “Новата визитна картичка на Атанасовско езеро - промени и динамика на птиците”.

Събрахме се отново на ново и интересно място, което в празничния дух е по-неформално и приятно като атмосфера за срещи и дискусии. И разбира се малко преди Коледа имаше подаръци за всички участници.

Подробности тук.


Девета среща на Обществения съвет

Деветата среща на Обществения съвет събра в залата на галерия „Георги Баев“ представители на Областна управа, Община Бургас, РИОСВ Бургас, Летище Бургас, БФБ, ОИЦ и др. които обсъждаха теми, свързани с възстановяването на влажни зони. Тя се проведе на 20 юли 2017 г. (четвъртък) от 10:00 часа в Галерия-музей „Георги Баев“ на бул."Демокрация" № 6 (малко по-надолу срещу входа на Морската градина) и бе на тема: "Възстановяване на влажните зони обсъждаха на обществения съвет за Атанасовско езеро". 

Подробности за срещата тук.
 


Осма среща на Обществения съвет

Осмата среща на съвета бе на тема: „Предизвикателствата на режимите на защитената зона“ и се проведе на 2 ноември 2016 г., като спазихме традицията да се съберем в ново за Бургас пространство. Този път в читалище Хамалогика, което бе открито на 1 септември 2016 г. и се намира на ул.Шейново 24, ет.3 (сградата на Профсъюзния дом, но входът е встрани откъм паркинга на Операта и ул. Цариградска).

Подробностите може да видите тук. 


Седма среща на Обществения съвет

Седмата среща се проведе на 28 юни 2016 г. от 17.30 часа в класната стая на открито пред Укритието за наблюдение на птици. Тъй като темата на срещата бе „Интерпретация за лагуната“, провеждането ѝ съвпадна с откриването на Пътеката на саблеклюна малко по-рано.

Експертът по интерпретация на проект „Солта на живота“ Диана Павлова представи Плана за интерпретация на лагуната Атанасовско езеро, програмата и планираните теми и ателиета, които ще бъдат тествани активно през летния сезон с граждани и гости на града и с децата от летните занимални. Планът ще бъде изпратен на членовете на Обществения съвет, за да може да се използва широко, тъй като той не е фокусиран само върху наличните ресурси и планираните в рамките на „Солта на живота“ дейности. Дискутиран бе въпросът с намирането на доброволци за Пътеката. Г-жа Бояджиева зам.кмет на Община Бургас предложи да се свържем с Общинския клуб по превенция, от където може да намерим активни млади хора, които да бъдат включени. 

Обсъдена бе поредната промяна на Пътеката на солта, във връзка с новата инфраструктура в района на солниците и новата велоалея, изградена от Община Бургас, която свързва Морската градина и кв. Сарафово. Екипът на проекта изготви нова концепция за Пътеката, която включва 1 км участък в района на Солниците, където ще бъдат поставени шаблони върху асфалта, както и нов дизайн и ремонт на инфо кубовете. Новата вело алея осигурява комфорт на всички велосипедисти, които активно спортуват или се наслаждават на чудесната гледка към морето и езерото. В момента тече последно съгласуване с Общината, преди да започне работата на терен от илюстраторите от „Pavilion“.

Членовете на съвета обсъдиха възможности за партньорство между различните участници – БФБ, Община Бургас, РИОСВ Бургас и други. Екипът представи проблема с безстопанствените кучета, които навлизат по дигите и унищожават поколението на наземно гнездещите птици в езерото. Обсъди се и проблемът с кучетата, които се развъждат и са свободно пуснати в района на „Черноморски солници“ – север и юг, особено предвид унищожаването на птичето потомство и случаят с нахапания фотограф от тази пролет. Консервационният експерт сподели за опита от ползването на фотокапани през този гнездови сезон и полученото разрешение от РИОСВ да се поставят живоловни капани в Южен солник. Важно е обаче да се предприемат мерки, така че хванатите хищници да не се връщат обратно, поне докато трае гнездовия сезон.

Членовете на съвета получиха предварително презентация за моментното състояние на лагуната и напредъка по проект „Солта на живота“ и на място обсъдиха повдигнатите въпроси.


Шеста среща на Обществения съвет

На 16 февруари 2016 г. от 10.00 часа в едно ново за Бургас пространство – Зелената къща, на ул. Патриарх Евтимий 9 (между Агенцията по вписванията/бивш Районен съд и бул. Иван Вазов) се проведе шестата среща на Обществения съвет за Атанасовско езеро.

Темата бе: „Създаване на подходящи места за гнездящите видове в лагуната“. Лектор бе Владимир Младенов – орнитолог от Българско дружество за защита на птиците и Спас Узунов от проект „Солта на живота“. Една от най-важните консервационни задачи в Атанасовско езеро е да се осигурят достатъчно и сигурни места за гнездене на птичите обитатели, които изграждат гнездата си и излюпват яйцата директно на земята по валове, диги или изкуствени острови. С какви проблеми се сблъскваме в хода на работа и могат ли да се намерят по-добри решения обсъждаха членовете на съвета.

Друг важен проблем, свързан с гнездящите видове бе този за активните мерки срещу наземните хищници, които унищожават яйцата и често компрометират гнездовия сезон на някои видове.


Пета среща на Обществения съвет

На 30 юни 2015 г. в залата на Бизнес инкубатор - гр. Бургас, ул. "Княз Ал. Батенберг" № 28 се проведе петата среща на Обществения съвет за Атанасовско езеро.

Зад сложното и трудно за разбиране на пръв поглед заглавие "Тенденции в хидрологичните и xидробиологичните условия в Атанасовско езеро" се крият всъщност анализите и проучванията за състоянието на водите и водните обитатели на Атанасовско езеро, които най-бързо се повлияват от променените екологични условия, но техния мониторинг ни дава възможност да оценим какъв е ефектът от дейностите по проект „Солта на живота“ върху обитателите на крехката екосистема на лагуната.

Добрата новина е, че 10 км от 23 км обходен канал вече са почистени в резултат на работата по проекта. Подравнена е обходната дига с булдозер и е почистено коритото на канала. До декември свършената работа даде резултат, но с намесата на допълнителни утежняващи фактори през февруари 2015 (изпускане на язовирите над езерото, огромното количество дъжд, което се изля от септември до януари и др.), ситуацията се промени и последствията за цялото езеро бяха много тежки. Разрушени са 20 000 м валове и 10 000 м диги вследствие на тежкото наводнение, но компенсации от страна на държавата засега няма. Възстановяването ще е за сметка на Черноморски солници АД.

Вижда се, че мерките за намаляване риска от наводнения, които са предприети чрез проект „Солта на живота“, LIFE+  вече дават резултат, но докато не завършим по-голямата част от дейностите, рисковете ще бъдат все така високи.

Необходимо е да се действа стратегически и комплексно – нещо, за което разчитахме на актуализирания План за управление (ПУ) на поддържания резерват Атанасовско езеро, но което не се видя в този вариант на ПУ, който бе представен за обществено обсъждане през април. Внесли сме над 200 корекции по Плана, много малка част от които са отразени от екипа, който го изготвя. Очакваме окончателното решение на МОСВ, към които сме отнесли предложенията си.

БФБ представи пред Обществения съвет своя проект „Лагуна в окото на дрон“, финансиран от Дарителска програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство в България и предизвикателствата пред които е изправена.


Четвърта среща на Обществения съвет за Атанасовско езеро

На 17 декември 2014 г. от 15.00 часа в „Чайната“ на пл.Тройката 4 се проведе четвъртата среща на Обществения съвет за Атанасовско езеро. Темата този път е: „2015 – Година на лагуната Атанасовско езеро“. Екипът на проект „Солта на живота“ предвижда различни прояви, свързани с лагуната и нейното биоразнообразие през 2015 г. и има желание да популяризира езерото не само на местно, но и на национално ниво.

Започнахме с представянето на традиционния календар на БФБ, който тази година за пръв път е посветен не на вид растение или животно, а на място и то какво – Атанасовско езеро. Какво може да очаквате накратко през цялата година, посветена на соленото езеро – Атанасовден на 18 януари, Световен ден на влажните зони на 2 февруари, атрактивна пътуваща изложба за Атанасовско езеро, която ще обикаля страната, Пътека на саблеклюна и Пътека на солта ще бъдат изградени в южната част на езерото, рожден ден на резервата на 12 август, дрон ще лети над лагуната и ще следи заплахите за нея, Фестивалът на солта в края на август, бригадата „Атанасовско езеро‘2015“, Карнавал на биоразнообразието през май и др. Специално внимание ще бъде отделено на лагуната като обект за фотозаснемане и за целта ще бъде изградено фотоукритие в южната част, което ще може да се ползва от професионалисти и любители, а през есента тук ще се проведе национален фотопленер, както и различни изложби, свързани с цветовете и обитателите на езерото.

2015 е много важна, защото това е годината, в която поддържаният резерват ще се сдобие със своя актуализиран План за управление. След като преди повече от 10 години екип на Българо-швейцарската програма за опазване на биоразнообразието (чийто приемник днес е Българска фондация Биоразнообразие) изготви настоящият план на резервата, сега РИОСВ Бургас възложи неговата актуализация в рамките на проект, финансиран от ОПОС 2007 – 2013 г. В тази връзка бяхме поканили и част от екипа, който го разработва, за да обсъдим заедно някои от най-дискусионните въпроси в него.

Надяваме се и останалите членове на Обществения съвет да се присъединят към инициативата на БФБ и да предложат събития или прояви, които да се включат в общия ни календар за 2015. В Четвъртата среща на съвета участвахат представители на РИОСВ, Община Бургас, БАН, Летище Бургас, ЛРД Лебед, БДЗП, Зелени Балкани, Черноморски солници АД, Университет "проф.д-р Асен Златаров", РИО на МОН и др.

Дияна Костовска представи моментното състояние на езерото и някой от проблемите му в момента. Подробности може да научите в презентацията, която е публикувана по-долу.
 
презентация за моментното състояние на Атанасовско езеро 7 Mb (pdf) свали