Новини

Среща за обсъждане на After-Life Conservation Plan на проект „Солта на живота“
В края на август приключва нашият проект “Солта на живота“ и БФБ организира работна среща, на която да се дискутират и генерират идеи, препоръки и предложения за продължение на настоящите консервационни дейности за управление на Атанасовско езеро. Те ще послужат за Плана за действие след приключването на проекта (After-Life Conservation Plan), който ще обхваща периода 2018 – 2023.
АКЦИЯ ЗА ЧИСТА ЛАГУНА
В очакване на пролетта и на птиците, идва и времето за посещения около любимото Атанасовско езеро. Затова екипът на проект „Солта на живота“, LIFE + кани приятели на езерото на пролетна акция в неделя 15 април 2018 г. от 10:00 часа в южната част на Атанасовско езеро. За 4-та поредна година доброволци на различна възраст ще се съберат до Укритието за наблюдение на птици, за да подготвят Пътеката на саблеклюна за предстоящия сезон.
БФБ партнира на Регионалната библиотека в Бургас
Българска фондация Биоразнообразие ще партнира в най-новия проект на Регионална библиотека "П.К.Яворов" Бургас - "Опознай Земята - пази я!". Това стана ясно на нарочна пресконференция точно преди Великденските празници, която се проведе на 5 април 2018 в сградата на библиотеката на ул.Булаир в присъствието на зам.кмета по образование и култура - г-жа Ананиева, директорът на библиотеката - Мария Бенчева, Радостина Ценова и Диана Павлова от БФБ и Р.Цонева от фирма Планикс.
 
Втора екологична Конференция за ученици и студенти в Бургас
Втора Конференция за ученици и студенти „Да мислим Екологично за бъдещето“ ще се проведе на 26-27 Март 2018 г. в Културен център Морско казино - Бургас. Няколко презентации ще са посветени на Атанасовско езеро, а нашата практикантка - студентката от Университет „Проф. д-р А. Златаров“ ще представи Консервационните дейности в Атанасовско езеро.
Международен ден за действие - 21 мapт 2018 на пл. Св.св. Кирил и Методий в Бургас
Въпреки мрачното за Първа пролет време, днес ученици от СУ "Св.Св. Кирил и Методий" и НБУ "Михаил Лъкатник“ Бургас демонстрираха на площада пред първото училище последствията от климатичните промени върху природата и човека. БФБ и проект „Солта на живота“ представиха на площада своята изложба „Миграции“.
ДАЙ СВОЯ ГЛАС ЗА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО
Европейските „Оскари“ в областта на природозащитата ще бъдат раздадени на 17 май, но дотогава всички европейски граждани имат възможност да изберат своя фаворит сред 25-те финалисти за наградите Натура 2000. Атанасовско езеро също е на международната сцена чрез номинация „Солта на живота: една приказка за езеро, сол, птици и хора“, издигната от Българска фондация Биоразнообразие
 
Нашите предложения как да се подобри чистотата на въздуха в Бургас
Експертът Консервационни дейности – Спас Узунов участва в работната среща за чистотата на въздуха, която се проведе на 14 март 2018 г. от 17.00 до 19.00 часа в РИОСВ Бургас. Инициативата за срещата идва от страна на Община Бургас, във връзка с гражданския протест, който се организира в събота – 17 март 2018 г. от 12.00 часа пред сградата на Общината.
 
„Солта на живота“ финалист за европейската награда Натура 2000
Приказката за Атанасовско езеро, разказвана от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект “Солта на Живота”, се състезава за престижната Европейска Награда за Натура 2000 в категория Комуникации. Получените 75 кандидатури от цяла Европа са оценени от независима експертна група, за да ограничат списъка до 25 финалисти, сред които престижно жури ще избере победителите във всяка от 5-те категории.
 
Атанасовско езеро бе представено на Годишното събитие на Лъш (Lush Summit) в Лондон
На 14 и 15 февруари 2018 г. в Лондон се проведе голямото годишно събитие на козметичната компания Лъш, което всяка година събира хора от целия свят. Дияна Костовска участва в дискусия на тема „Солници“ и представи значимостта на Атанасовско езеро за птиците и хората, както и процесът по изграждане на най-голямата платформа за къдроглави пеликани, подпомогнат от компанията през 2016 г.
 
Ново проучване изследва предпочитанията на птиците в Атанасовско езеро
Специализиран доклад, изготвен от екип на БДЗП и БФБ изследва разпространението и местообитанията на видове птици в езерото, като използва данните от редовния мониторинг за периода 2012-2015 г. Анализите се основават на 454 231 индивида от 91 вида птици, като са взети под внимание тяхното обилие, численост и разпространение, екология и природозащитен статус.