Новини

Обучителен курс Въведение в управлението на влажни зони
На 17 май в уютното и зареждащо пространство на читалище Хамалогика се проведе Обучителен курс на тема "Въведение в управлението на влажни зони", което се организира от БДЗП в рамките на проект Солта на живота, LIFE+.
 
Вълнуващо представяне на Атанасовско езеро в Брюксел
"Солта на живота" не спечели наградата в категория Комуникация, но спечели уникалната възможност да представи любимото Атанасовско езеро на сцената на Европейската комисия, така че да го направи популярно и оценено на международно ниво.
Вижте великолепното представяне на Атанасовско езеро по време на церемонията за Наградите Натура 2000 в Брюксел. Благодарим на танцова компания DUNE и Петя Стойкова (хореограф и ръководител) за страхотния танц The Lake. Насладете му се  тук (от 4 до 10 минута).

 
Карнавал на Биоразнообразието на 28 май на "Охлюва"
Българска Фондация Биоразнообразие, Община Бургас и Регионална инспекция по околна среда и води - Бургас канят децата на Бургас на КАРНАВАЛ НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО на тема "Любовта в природата" на 28 май (понеделник) от 17.00 часа на Лятна сцена "Охлюва" (ако времето е лошо в зала "Петя Дубарова" в Културен център "Морско казино").
21 май - Деня на Натура 2000 в Бургас
В Деня на Натура 2000 - 21 май, проект „Солта на живота“, LIFE+ ви кани на Единадесетата среща на Обществения съвет за Атанасовско езеро. Темата е посветена на природното и културно наследство, което  езерото предоставя и е във връзка с Европейската година на културното наследство. След съвета Ви каним на специален тур с Влакчето на солта, което ще тръгне от паркинга на Солници север в 15.00 и 16.00 часа и ще ни разведе до границата на резерват „Атанасовско езеро“, където ще погледаме птици.
Специален танц, посветен на Атанасовско езеро, ще закрие церемонията за Натура 2000 наградите в Брюксел
Екипът на проект „Солта на живота“ получи поканата „да вдъхнови“ гостите в официалната церемония по връчване на Европейските награди Натура 2000 на 17 май 2018 в зала „Берлемон“. Така на престижната церемония в четвъртък вечер, където Европейската комисия кани всички 25 финалисти, а Комисарят по околна среда Кармену Вела, заедно с членовете на журито ще обявят победителите, на сцената ще излязат танцьорите от танцова компания ДЮН, който ще представят своя танц „Езерото“.
12 май – Световен ден на мигриращите птици
През 2018 се отбелязва ново начало за Световния ден на мигриращите птици, тъй като сега обединява големите миграционни коридори на планетата, а именно Афро-евразийския, Източноазиатско-австралийския и Американския миграционен път на птиците. Освен това ще има два пикови дни за празнуване през годината – втората събота на май и октомври.
Откриване на Лендарта на Атанасовско езеро
Днес предстои откриването на Лендарт инсталациите на Атанасовско езеро, създадени по време на арт пленера в края на април по протежение на Пътеката на саблеклюна. Мащабни художествени конструкции от клони и тръстика бяха инсталирани непосредствено до езерото, които се движат под въздействие на вятъра. Стари солничарски дъски, разядени от солената вода послужиха за създаване на скулптурен обект под формата на огромно яйце. Идеята му е, освен като произведение на изкуството,  да служи и като артистично укритие за наблюдение на птиците.
Търсим хора за работа в "Симбиотично"
Българска Фондация Биоразнообразие търси двама човека за лятото в Бургас.
Ако имате интерес към опазването на природата и работата с хора, искате да натрупате опит в работата в неправителствена организация и да опознаете крайбрежните лагуни, то тази позиция е за вас!
Предлагаме ви работа в малък природен музей, посветен на Атанасовско езеро, който се намира в района на брега на морето в Бургаски солници и носи името „симБиотично“.
ЛЕНДАРТ НА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО
Днес започва Арт пленер по лендарт в района на Южно Атанасовско езеро – около Пътеката на саблеклюна и по-дивата част в посока към града. Артпленерът ще се проведе в периода 26-29 април 2018 г. и ще се води от арт-педагозите д-р Добрин Атанасов и д-р Любен Кулелиев от Център Алос.  Ще участват и ученици от специалност „Сценичен костюм“ и „Рекламна графика“ при НУМСИ ”Проф. Панчо Владигеров” – Бургас, експерти от проект „Солта на живота“ и от РИОСВ Бургас, които работят за управлението и опазването на Атанасовско езеро.
 
"Миграции" в Немската гимназия
Изложбата Миграции ще гостува на Немска езикова гимназия „Гьоте“ в Бургас до края на учебната година и е разположена в лобито на втория етаж на училището. Днес, 25 април 2018 г. по случай Деня на Земята изложбата бе официално открита от представители на Българска фондация Биоразнообразие и г-жа Радостина Тодорова (преподавател по биология и химия), по чиято покана се организира събитието.