Новини

Гледайте на живо живота в езерото!
Системата за видеонаблюдение в реално време в Атанасовско езеро отново работи и излъчва 24/7. Вижте обитателите на лагуната, промените в състава и поведението им чрез наблюдение на 80% от площта на Южния солник. Модерната ни PTZ камера излъчва в HD формат и има 32-кратно приближение, а така покрива периметър  с радиус повече от 1000 м.
 
Започна природозащитната бригада Атанасовско езеро'2018
На 19 август вечерта бе открита 30-та юбилейна природозащитна бригада Атанасовско езеро'2018. И тази година на голямата поляна под "Точката" има приемственост и тук са както много нови лица, така и участници с повече от 15 годишен опит. Бригадата ще продължи до 25 август. Тя се организира от БДЗП, в рамките на проект "Солта на живота", LIFE+.
СВЕТЛИНА В СОЛТА
"Светлина в солта" е най-новият проект на Българска фондация Биоразнообразие – клон Странджа, финансиран със съдействието на Община Бургас. Чрез серия от Арт ателиета и работилници в най-активния туристически месец август в „симБиотично“ ще се привлекат млади хора, семейства с деца, но и по-възрастни граждани, които посещавайки района на солниците и Атанасовско езеро ще се потопят в магията на изкуството и природата.
Кой и какво да очакваме на Фестивала на солта?
Тазгодишната програма на Фестивала на солта отново е много интересна и разнообразна. Ще има по нещо за всеки - за деца, за любители на изкуството, за колекционери, за спортисти, за тези, които обичат йога, или шоколад и т.н. Но нека ви представим по-подробно кой и какво да очаквате на 10 август 2018. Може да си изтеглите и пълната програма най-отдолу на Новината.
ПОДАЙ МИ …СОЛНИЦАТА!
Организаторите на тазгодишното издание на Фестивала на солта в Бургас търсят най-интересните солници за Конкурса „Подай ми … солницата“. Ако сте колекционер или имате ефектни солнички в дома си, ако пазите стари семейни реликви за съхранение на сол или сте получавали оригинални нови модели - запишете се за участие в конкурса, който започва в 17.30 ч. в музейното пространство „симБиотично“ на Бургаските солници.
 
 
МИС И МИСТЪР СОЛЕНА КАЛ ЩЕ ТЪРСЯТ НА ФЕСТИВАЛА НА СОЛТА
На 10 август от 19.30 часа в близост до басейните с лечебна луга и кал на Атанасовско езеро ще се проведе забавният конкурс „Мис и Мистър Солена кал“, в който могат да се включат граждани и гости на Бургас без значение от тяхната възраст, пол и образование. Единственото изискване на организаторите от проект „Солта на живота“, LIFE+ е да бъдат артистично окаляни  с кал от езерото и да дефилират атрактивно на импровизираната сцена на конкурса.
ЗАУСТВАНЕ НА ОБХОДНИЯ КАНАЛ НА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО В МОРЕТО
В последните дни гражданите на Бургас, посещаващи района на Солниците са обезпокоени от обилните води с жълтеникав цвят, които се изливат директно в морето. Водите идват от обходния канал на Атанасовско езеро, който събира води от нивите и реките над езерото, от дъждовните канализации на кв. Изгрев и кв. Зорница, както и от Изгревско дере (събиращо водите в района на 5-ти километър).
Най-старата природозащитна бригада в България за 30-ти път ще събере доброволци на Атанасовско езеро
Можете ли да повярвате, че в далечната 1988 г. на Атанасовско езеро са се събрали първите ентусиасти в България, за да помогнат и създадат по-добри условия за гнездене на птиците?! Малко преди това се е появила и една от първите природозащитни организации у нас - Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), което на 3 юни също чества своята 30 годишнина.
 
Обменно пътуване до Преспанските езера за екипа на проект „Солта на живота“
Среща с екипа на Дружеството за защита на Преспа (SPP) http://www.spp.gr и дискусия за управлението на влажните зони, косенето на тръстика, поддържането на водното ниво, гнезденето на пеликаните, работата с местните хора. Това бяха само част от въпросите, които обсъдиха гръцките експерти и българските им колеги в офиса на дружеството в с.Лемос.
 
Фестивалът на солта ще бъде на 10 август
Шестото издание на Фестивала на солта тази година ще се случи на 10 август - петък от 16.00 до 23.00 часа. Отново ще станем солничари за един ден, ще се мажем с лечебна кал, ще се включим в ателиета и забавления, ще видим изложби, ще слушаме музика, ще се докоснем до едно специално място и ще станем част от Приказката за солта, птиците, езерото и хората ....