Новини

Солниците в Улцин, Черна гора
Солниците навсякъде из Европа са необикновено място, което си заслужава да бъде видяно, посетено, харесано… Преди няколко месеца немската природозащитна организация EuroNatur ни алармира за нуждата от спасяване на солниците в Улцин, Черна гора. Бяхме чували за тях от колеги, които бяха идвали на място, но не познавахме историята и биоразнообразието им. Запознахме се с кампанията Save Salina и подкрепихме усилията на природозащитниците чрез подписване и разпространение на петицията до Министър председателя на Черна гора за обявяване на защитена територия.
Адаптация към изменението на климата – стратегия и план за действие
На 25 октомври 2018 в Експо център Флора се проведе специален форум за представяне на проекта на Национална стратегия за адаптация към изменението на климата и План за действие. Участваха зам.министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, Робърт Бакс - координатор на проекта към Световната банка и зам.кметът на Бургас Руска Бояджиева и наш представител.
Кратък отчет на проект "Солта на живота", LIFE+
Ако ви е интересно да прочетете съвсем накратко какво направи нашият екип за 6 години за крайбрежната лагуна Атанасовско езеро - изтеглете тази брошура (налична е на български и английски език) или ни потърсете за хартиено копие. В средите на програма LIFE+ този отчет е известен като Laymаn'r report и е много важен, защото  .... 
КАК ДА СЕ ПОДГОТВИМ ЗА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ
Детският отдел на Регионална библиотека "Пейо Яворов" Бургас предлага на преподаватели и ученици нова интерактивна форма за учене и забавление чрез … пясъчна кутия.  
Днес в две срещи – сутринта и следобед чрез Регионалното управление по образование - Бургас бяха поканени преподаватели от училищата в региона, пред които се демонстрираха възможностите на кутията и ползването й, както за уроци по околен свят за начален курс, така и по география за среден и горен курс.
Чудна Нощ на прилепите в Бургас
С много настроение и с много нови знания се сдобиха участниците в поредната Нощ на прилепите, която се организира в Бургас от прекрасната Станимира Делева, БФБ, Зелени Балкани и пещерен клуб НЕПИАСТ - Бургас. Забавни ателиета за децата ги учеха как да правят маски на прилепи, да си направят картички и книгоразделители, да си направят прилепна украса или пък да си изрисуват лицата.
Замърсяването на Черно море обсъждаха експерти
Експерт на Българска Фондация Биоразнообразие изнесе презентация за пластмасите и лагуните по света и какви са опасностите за Черно море по време на семинара „Въздействието на замърсяването с твърди отпадъци в Черно море и други аспекти на опазването на околната среда“, който се проведе на 2 и 3 октомври 2018 в Експозиционен център ФЛОРА – Бургас.
 
 
Атанасовско езеро след края на „Солта на живота“
Днес завършва проект „Солта на живота“, който 6 години работи за опазване и възстановяване на крайбрежната лагуна Атанасовско езеро. По време на 12-та среща на Обществения съвет за езерото на 30.08.2018 г. бяха представени най-важните резултати от проекта, които получиха много висока оценка от участниците в съвета. РИОСВ Бургас връчи специален Поздравителен адрес на екипа на проекта за всеотдайната и компетентна реализация на консервационните, поддържащи и комуникационни дейности.
 
Небивал интерес към Работилницата за рамки със стари солничарски дъски в „симБиотично“
При много голям интерес премина снощи последната арт работилница на Българска фондация Биоразнообразие – клон Странджа в пространството „симБиотично“ на Атанасовско езеро. Поканени да си измайсторят оригинална рамка, в която да запечатат спомени от морето, езерото и Бургас, в работилницата се включиха десетки хора на различна възраст, деца и дори бебета, имаше гости и от чужбина.
 
Седем дни 70 доброволци ремонтираха домовете на птиците в Атанасовско езеро
70 доброволци успяха да ремонтират домовете на птиците в единствената по рода си солена лагуна у нас – Атанасовско езеро по време на 30-та природозащитна бригада на Българското дружество за защита на птиците, провеждаща се край Бургас.
 
С последната среща на Обществения съвет за Атанасовско езеро приключва шестгодишния проект „Солта на живота“
Дойде време за последната среща на нашия обществен съвет, създаден през март 2013 и функционирал успешно до този момент с 12 официални срещи и с десетки други срещи между членовете му. Общественият съвет за Атанасовско езеро се наложи като полезен инструмент между различните заинтересовани страни за споделяне на опит и за намиране на добри решения за управлението на езерото и района на Натура 2000 зоната, за дискусия на важни теми и обсъждане на моментното състояние на езерото и новините около него.