Новини

Атанасовско езеро е най-сниманият обект в бургаска изложба
Вчера в Културен център Морско казино бе открита фотографска изложба на аматьори и професионалисти на тема "Бургас около мен". За шести път зала "Георги Баев" събра творбите на бургазлии или жители на града, които имат око за хубав кадър или са запечатали гледка, събитие, миг от живота в нашия Бургас.
Особено сме щастливи, че тази година Бургаските езера и птици и особено Атанасовско езеро заемат водещо място с 40 от всички 270 снимки в изложбата.
Бургаски студенти ще се запознаят с Атанасовско езеро
Следващите няколко месеца изложбата "симБиотично" ще гостува на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас. По покана на катедра “Екология и опазване на околната среда” атрактивната изложба, която разказва за лагуната и нейните обитатели ще бъде на вниманието на студентите, изучаващи природни науки в Университета.
Изложбата е разположена във фоайето на Неорганичния корпус - на първия етаж и може да се разгледа всеки делничен ден.
Наш филм участва в международен конкурс
Филмът „Кръговратът на водата“, посветен на Атанасовско езеро участва в 6-тия конкурс за късометражен филм GREEN-GO 2016. Филмът участва в категорията Спаси природата.
Вие може да ни подкрепите като харесате нашата анимация и Like-нете в сайта на конкурса.
http://greengofest.eu/green-go-2016-entry/atanasovsko-lake-water-circle/
симБиотично на Флората до 11 ноември
Ако сте пропуснали изложбата "симБиотично" в Бургас - сега е моментът. Заповядайте в Експозиционен център Флора до 11 ноември, за да научите приказката на солената лагуна и нейните обитатели.
  • 02.11.2016 г.
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА РЕЖИМИТЕ НА ЗАЩИТЕНАТА ЗОНА ОБСЪЖДАХА ДНЕС НА ОБЩЕСТВЕНИЯТ СЪВЕТ ЗА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО
Осмата среща на Обществения съвет за Атанасовско езеро се проведе на 2 ноември 2016 г., за да обсъди различните предизвикателства, свързани с режима на защитените територии. В срещата се включи и народния представител инж. Румен Желев, който добре познава ловната тематика и проблемите на защитените територии в района на Бургас и също взе отношение по въпросите с отразяването на границите на защитените територии.
 
Осма среща на Обществения съвет за Атанасовско езеро
Утре ще се проведе осмата среща на Обществения съвет Атанасовско езеро (2 ноември 2016 г. сряда от 10.00 часа) като ще спазим традицията да се събираме в ново за Бургас пространство - този път в читалище Хамалогика, което се намира на ул.Шейново 24, ет.3 (сградата на Профсъюзния дом, но входът е встрани откъм паркинга на Операта и ул. Цариградска).
Осмата среща на съвета ще бъде на тема: „Предизвикателствата на режимите на защитената зона“. Както всеки път ще обсъдим и редица текущи въпроси, свързани с езерото.
 
Среща на високо ниво в Бургас за Деня на Черно море
На 31 октомври вече 20 години се отбелязва Международният ден на Черно море, и ако в началото единици бяха тези, които се включвахме в честването на празника, днес всички черноморски държави и населените места по крайбрежието отбелязват с различни прояви важният ден и отделят внимание на проблемите, възможностите и вълшебството на Черно море.
Екипът на проект „Солта на живота“ също участва в срещата, но освен това бе поканен да представи своята забележителна изложба „симБиотично“.
Казусът Атанасовско езеро представен на Международна научна конференция
Доц. Д-р Гана Гечева представи работата на хидробиологичния екип по проект Солта на живота на Международна конференция по зоология и зоонози, която се проведе в Хисаря  от 26 до 28 oктомври 2016 г.

Презентацията на доц. Гечева „Оценка на екологичния статус на свръхсолено езеро: казусът Атанасовско езеро в България“ предизвика голям интерес по време на конференцията.
"Цветето на солта" акцент в първия брой на "Ловци на храна"
бТВ започна ново, интересно кулинарно предаване - "Ловци на храна" Двама готвачи от MasterChef - Андре Токев и Събин Ранков посещават различни региони в страната в търсене на традиционните продукти, вкусове, рецепти и природни богатства. В първият брой бе представен най-новия продукт, добиван от солниците - цвете на солта.
 
Фотокапаните в Атанасовско езеро показаха, че системата за защита от хищници действа успешно този гнездови сезон
Този гнездови сезон бяха тествани фотокапани по две от ключовите диги, на които гнездят птиците в резерват Атанасовско езеро. Резултатите са повече от обнадеждаващи – след няколко години на сериозно нашествие на хищници в гнездовите колонии, този сезон броят им е сравнително нисък и системата за защита даде своите резултати. Фотокапаните бяха закупени от БФБ в рамките на проект „Острови на надеждата“, подкрепен от Обществения борд на Telus International Europe.