Новини

РЯДЪК СВЕТОВНО ЗАСТРАШЕН ВИД ГЪСКА В АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО
В първите дни на месец март, екипът от БДЗП, който следи състоянието на птиците и ефекта от дейностите на проект „Солта на живота“ LIFE+, успя да премине по някои от дигите и да установи част от разрушенията. Но освен това успя да направи и едно изключително интересно наблюдение на  4 малки белочели гъски (Anser erythropus) в езерото - 2 възрастни и 2 млади птици, плуващи във водата, заедно в смесено ято с около 150 големи белочели  и 4 червеногуши гъски. Tова е най-голямата численост за този вид наблюдавана в Атанасовско езеро.
 
Филмът DamNation с премиера в Бургас
Каним ви на филмовата премиера на един особено важен документален филм „DamNation“, който ще се излъчи само веднъж в Бургас на 11 март 2015 г. в Културен център „Морско казино“, зала „Георги Баев“ от 18.00 часа.
В Бургас филмът ще дойде със съдействието на проект „Солта на живота“, LIFE+ на БФБ и на WWF България. Предвиждаме организирането на дискусия с интересни лектори след края на филма.
 
Зрънце любов за птиците на Бургас с децата от ОДЗ Иглика
На 13 февруари най-накрая се осъществи дългочаканата среща между децата от III б група "Звънче" в детска градина "Иглика" и природозащитници от БФБ и БДЗП.
Още в края на декември децата бяха организирали благотворителен базар, на който разпродадоха вълшебни картички за Бургас, езерата и птиците и направиха дарение за природозащитните дейности по езерата.
 
Атанасовско езеро „заля“ Биологическия факултет на Софийския университет
По покана на организаторите на традиционните студентски лекции гостуваме на Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Вълнението  в екипа ни беше голямо и всички тръпнехме от срещата с любознателната публика. На 11 февруари 2015 г., Дияна, Спас, Диана и Радостина разказаха всичко най-интересно за Атанасовско езеро, за наводнението, за пътуващата изложба и за всички събития, които предстоят през 2015 г., свързани с езерото. 
Екипът на проекта с лекция в Биологическия факултет
Всяка сряда Българаска фондация Биоразнообразие организира лекция на важна за биоразнообразието тема, предназначена за студенти, преподаватели и интересуващи се не само от Софийския (където се провеждат лекциите), но от всички университети в София.

Тази сряда темата ще бъде “2015 – година на лагуната Атанасовско езеро”.
РЕЗЕРВАТ АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО Е ПОД ВОДА
Атанасовско езеро е сериозно наводнено след последните обилни валежи в края на миналата седмица. Състоянието е близко до бедственото от 2010 г., когато цялото езеро и всички съоръжения за солодобив бяха потопени под вода.

Сега нивото на езерото се е повишило с близо 1 метър. Най-пострадала е северната част, която е именно територията на поддържан резерват „Атанасовско езеро“. Всички диги и валове са под вода, както и част от жп линиите, бохорните места и електрическите табла на солниците.
Какво направихме за езерото до 2-ри февруари?
За Световния ден на влажните зони, проект „ Солта на живота“ споделя изпълнените консервационни мерки и усилията положени от партньорите за подобряване на екологичните условия в Атанасовско езеро и за създаване на благоприятна среда за живот на неговите обитатели, както и за елиминиране на отрицателно действащите фактори и заплахите.
 
Световен ден на влажните зони - 2 февруари
Наближава 2ри февруари - Световният ден на влажните зони, който се празнува от 1997 г. включително и в България. Всяка година на деня, в който е подписана Рамсарската конвенция за опазване на влажните зони в Ирак (през 1971 г.) се чества по целия свят Деня на влажните зони. На този ден си припомняме необходимостта да сме отговорни към водата, към себе си и към крехкия екологичен баланс на цялата планета.
 
Фотогалерия: Цветовете на Атанасовско езеро
Dnevnik.bg публикува фотогалерия: Цветовете на Атанасовско езеро
http://www.dnevnik.bg/zelen/jiva_planeta/2015/01/18/2455254_fotogaleriia_cvetovete_na_atanasovsko_ezero/

16-те подбрани снимки са представени с вълнуващи текстове на Мариана Вълчева от БДЗП (партньор по проекта, който отговаря за фото и аудио архива).