Новини

Проверка на проекта от секция LIFE на ЕК
Проект „Солта на живата“ на БФБ мина задължителната за всеки изпълняван проект проверка от TDO (Техническия офис) на Секция LIFE в Европейската комисия. Обикновено тя се случва в средата на проекта (както е и в нашия случай) и за българските проекти се извършва от г-н Саймън Гос (експерт техническо отчитане) и г-жа Брунхилде Рак (експерт финансово отчитане).
 
Изложбата симБиотично ще гостува във Велико Търново
Областен информационен център – Велико Търново е домакин на пътуващата интерактивна изложба „симБиотично”, която ще гостува в града до 26 октомври 2015 г.

Заповядайте на откриването на изложбата на 13 октомври 2015 г. (вторник) в 16.00 часа в Областен информационен център – Велико Търново на бул.България 24, когато ще може да се срещнете и с някои от младите автори на изложбата.
Един спасен розов пеликан и 39 загинали край Вая
След сигнал от местни хора вчера в района на  кв. Долно Езерово, в нивите в близост до езеро Вая бяха установени общо 39 загинали от съприкосновение с електропреносната мрежа розови пеликани. Веднага бе подаден сигнал от еколозите от БФБ и БДЗП за откритите мъртви птици до РИОСВ Бургас, които са отговорната институция при подобни инциденти.
Проверка на незаконните зауствания в канала
Във връзка с влошеното екологично и физико-химично състояние на обходния канал на Атанасовско езеро, екипът на проект „Солта на живота“ отново предизвика проверка за наличието на нерегламентирани зауствания на битово-фекални води от жилищни комплекси „Изгрев“ и „Зорница“.

В проверката взеха участие представители на Басейнова дирекция за Черноморски район (БДЧР) – Варна, БДЧР – Бургас, Община Бургас, ВиК – Бургас и проект „Солта на живота“.
Професия СОЛНИЧАР се представя на Фестивала на местните занаяти
Българска фондация Биоразнообразие участва в тридневния фестивал „Дни на регионални традиционни, занаятчийски и туристически продукти в Черноморския басейн“, който ще се проведе в периода 25-27 септември, 2015 г. в центъра на Бургас, пред Дома на културата „Лукойл-Нефтохим”. Всички гости ще имат уникалната възможност да усетят духа на Черноморието, да се запознаят отблизо с пъстротата на традициите и занаятите, да почувстват аромата на кухните и виното, да се насладят на танците на региона!
Експериментът СимБиотично в София
Пътуваща интерактивна изложба дава възможност не само да „видим“, но и да „почувстваме“ Соленото езеро на Бургас

Една смела и различна изложба, създадена далеч от столицата – на брега на морето, гостува от 8 до 28 септември 2015 г. в галерия „Кредо Бонум“ в София. В резултат от експерименталната  работа на четирима млади хора от Бургас, тази изложба, посветена на едно езеро се превръща в нещо неправено до този момент и се радва на неочаквано голям интерес в градовете, през които пътува и разказва.
Въздушна йога, танц в калта и ритъм и сол за душата на Фестивала на солта
Симбиоза между хора и езеро, музика и движение, кал и настроение
 
В последния петък на август Фестивалът на солта събра на брега на Атанасовско езеро хора от Бургас и от страната, дошли специално за необикновения солен празник. За трета поредна година разнообразни занимания за деца, арт събития и предизвикателства за тялото и духа привлякоха разнообразна публика край лагуната.

Темата тази година бе „Симбиоза“ - природно явление, при което два или повече организма извличат взаимна полза от съвместното си съжителство. Това е и Атанасовско езеро - невидима мрежа от сложни взаимоотношения, един загадъчен организъм, който живее, диша и пулсира близо до сърцето на Бургас.
 
Албанска група експерти на посещение на "Солта на живота"
Група експерти от Албания - представители на албанското Министерство на околната среда и водите, на природни паркове, НПО, дирекции по горите, фотографи, студенти и други, посетиха проект Солта на Живота в периода от 25 до 29 август 2015. Учебното пътуване се реализира в рамките на CEPF проекта „Земя на орли и замъци“ и благодарение на съвместните усилия на Албанското дружество за опазване на природата (PPNEA) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП)/BirdLife България.
 
Приключи успешно бригада „Атанасовско езеро 2015”
От 21 до 30 август Българското дружество за защита на птиците и БФБ организираха Природозащитна бригада „Атанасовско езеро 2015“, в която участваха около 50 доброволци от страната и един от Кралското дружество за защита на птиците - Великобритания. 

Основната работа и тази година беше свързана със строеж и ремонт на платформи за гнездене – т.нар. острови, които са сигурно място за отглеждане на потомство от саблеклюни, рибарки и дъждосвирци.
На рожден ден около Атанасовско езеро
Един 11 годишен бургазлия избра да празнува рождения се ден край Атанасовско езеро - на беседката пред Укритието за наблюдения на птици. Децата научиха подробности за езерото, за птиците, за солодобива и миграцията. Бяха подготвени с оптична тръба, а нашият представител им осигури бинокли и определител на птиците.