Новини

КОНКУРС ЗА НАЙ-АТРАКТИВЕН ПОДДЪРЖАЩ ПЛАКАТ
На 17 януари 2016 г. от 10:00 часа ще се случи полумаратонът "Атанасовско езеро" за бягане и колоездене на 20 км и бягане на 8 км.
Ако не сте от най-смелите спортисти, готови да се включат директно в това екстремно приключение, участвайте в нашия конкурс за най-атрактивен поддържащ плакат от публиката в подкрепа на ваш приятел, роднина, съученик!

 
Районен съд Бургас отмени глобата на "Лукойл Нефтохим" за разлива във Вая
Районният съд в Бургас е отменил глобата от 9200 лв. на "Лукойл Нефтохим" за разлива във Вая, който се случи на 17 юни 2015 г. Причината за отмяната е допуснатите в административнонаказателното производство съществени процесуални нарушения, необосноваността на приетите за установени фактически положения и изначалната липса на осъществено административно нарушение. Или казано на по-разбираем език - „Лукойл Нефтохим” АД в случая нито е причинил, нито е допуснал да настъпи замърсяване на земната повърхност. Освен това експертите от РИОСВ, които са съставили акта са допуснали някои грешки, което дава основание на съда да отмени акта им.
Полумаратон Атанасовско езеро'2016 в навечерието на Атанасовден
Сдружение "Зелена Странджа", Българска фондация Биоразнообразие и Община Бургас организират  масово спортно състезание по бягане и колоездене на 17.01.2016 г. (в навечерието на Атанасовден) от Морската градина на Бургас до Атанасовско езеро с цел популяризиране на спорта, физическата активност, значението на езерото като природозащитен обект на регионално и световно ниво и нуждата от неговото опазване.
Европейската комисия инвестира 160,6 млн. евро в 96 нови екологични проекта
Комисията съфинансира в рамките на програма LIFE проекти за опазване на околната среда и природата и за изграждане на по-устойчива икономика.

Комисията одобри инвестиционен пакет на стойност 264,8 млн. евро в подкрепа на околната среда, природата и екологосъобразния растеж в Европа. Инвестициите са за 96 нови проекта в 21 страни от ЕС, финансирани в рамките на програма LIFE за околната среда. Проектите обхващат дейности в областта на околната среда и ефективното използване на ресурси в подкрепа на преминаването към кръгова и устойчива икономика, природата и биологичното разнообразие, както и управлението и информацията, свързани с околната среда. ЕС ще съфинансира проектите като предостави 160,6 млн. евро.
Нашата едногодишна история с дрона Петя
Благодарение на наградата на Дарителска програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство в България бе закупен дрон модел Phantom 2+. Извършени са теоретични и практически обучения, и тренинг по управление на машината, проучена е нормативната уредба за осъществяване на дейността.
Открихме и в Банско
В слънчевия петъчен ден на 4 декември 2015, екипът на проект "Солта на живота" откри изложбата "симБиотично" в Посетителския и образователен център на парк "Пирин" в Банско, където експерт Лили Декова от ДНП "Пирин" топло ни посрещна и ни оказа пълно съдействие при монтажа на изложбата, поканата на гости и разгласяване.
Проектът ни за дрона бе представен на церемонията по награждаването на Мото Пфое
На 2 декември в Историческия музей в София се проведе церемонията по награждаването на одобрените проекти от Дарителската програма за опазване на природното и културно наследство на Мото Пфое.

В началото бяха представени миналогодишните победители, сред които и БФБ със своя проект "Лагуна в окото на птица - еко дрон". Показани бяха снимки от Атанасовско езеро, заснети от високо с дрона, осигурен чрез проектната награда.
Климатът се променя - езерото гостува на планина
Една различна изложба на Българска фондация Биоразнообразие, посветена на Атанасовско езеро, гостува в Банско от 4 декември 2015 до 4 февруари 2016 г. Домакин е Посетителския информационен и образователен център на Национален парк „Пирин“.

 
Солта на живота ще се представи на Divino 2015
Ръководителят на проекта - Дияна Костовска ще изнесе презентация по време на свободните гастрономически и винени лекции на Divino.Taste 2015.
Заповядайте на 21 ноември 2015, събота, НДК, зала 3.2 от 14.00 до 15.00 часа - вход свободен.
Нашествието на дроновете продължава в Пловдивския и Шуменския университет
През следващите две седмици ще има лекции за дроновете, употребата и възможностите им като част от курса "Опазване на биоразнообразието", който БФБ организира вече 10 години, но този път ще бъдат извън рамките на Софийския университет.

На 19 ноември Спас Узунов ще представи „Нашествието на дроновете - нови възможности за мониторинг на околната среда“ в Шуменския университет от 13.00 часа в зала 211.

На 24 ноември катедра Екология на Биологическия факултет в Пловдивския университет ще домакинства презентацията от 11.00 часа в 15 аудитория.

Всички участници ще имат възможност да видят на живо дронът, закупен от БФБ в рамките на проект „ЛАГУНА В ОКОТО НА ПТИЦА - Еко-дрон“, финансиран от Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство в България през 2014 г.
  • 16.11.2015 г.