Новини

По Коледа стават чудеса ....
Казват, че по Коледа се случват чудеса - в това се убеди и нашият екип, когато броени дни преди коледните празници г-жа Иванка Тошкова от ОДЗ № 5 "Иглика" в жк "Славейков" ни донесе писмо и картички от децата в III Б група "Звънче" на детската градина.
Едно писмо, което започва със "Здравейте, мили природозащитници" и ни дава надежда, че това което правим по двата проекта "Солта на живота" и "Живот за Бургаските езера" наистина има смисъл не само за самите езера и техните обитатели, но и за хората, които живеят около тях.
Участвахме във второто заседание за 2014 на Басейновия съвет за Черноморски район
На 18-ти декември 2014 г. представител на екипа на проект „Солта на живота“ участва във второто за годината редовно заседание на Басейновият съвет към Басейнова дирекция за Черноморски район. На срещата във Варна присъстваха представители на областни и общински администрации,  регионални структури на Министерство на вътрешните работи, Министерство на здравеопазването, фирми водоползватели и НПО.
 
Следващите три дни сме на Моята Еко Коледа
Ако искате да се заредите с коледни еко подаръци и да си купите някои от нашите книги, тениски, метални канчета за планина, бъфове и др., заповядайте в дома на НХК на 19, 20 и 21 декември. БФБ ще има щанд на базара, но ще помага и на своите приятели.
На гости на децата от IIIж клас в училище „Братя Миладинови“
В наситената със събития седмица една покана за гостуване в училище „Братя Миладинови“ Бургас бе особено вълнуваща. Децата от IIIж клас ни очакваха с нетърпение, за да научат повече за езерата, техните обитатели и други любопитни и уж очевидни тайни в заобикалящата ни природа.
Четвърта среща на Обществения съвет за Атанасовско езеро
Днес ще се проведе Четвъртата среща на Обществения съвет на тема: „2015 – Година на лагуната Атанасовско езеро“.
В рамките на проекта предвиждаме 2015 г. да бъде посветена на Атанасовско езеро и да включва различни прояви, свързани с лагуната и нейното биоразнообразие, с изграждането на туристическа инфраструктура около езерото и т.н. Бихме искали да призовем и членовете на съвета да се присъединят към нашата инициатива и да предложат събития или прояви, които да се включат в общия ни календар за 2015.

Повече подробности в раздела Интересно за лагуната - Обществен съвет.
Необичайни гости в Атанасовско езеро
В очакване на Коледа  Атанасовско езеро посрещна необичайни и любопитни гости. При редовния мониторинг, изпълняван по проект „Солта на живота“ от партньора – БДЗП, бяха наблюдавани интересни посетители в лагуната. В слънчевото и топло за сезона време, седмица след проливните дъждове, които наводниха езерото и повишиха необичайно нивото на водите, орнитолозите наблюдаваха две тръноопашати потапници (Oxyura leucocephala). Присъствието им в езерото не е характерно и около Бургас се наблюдават основно в езерото Вая.
 
Лагуна в окото на птица – еко дрон
На специална церемония снощи в Историческия музей в София, Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) спечели втора награда в конкурса на Мото Пфое за опазване на природното и културно наследство за 2014 г. и с премията от 5000 лв. ще реализира своята иновативна идея за регулярен поглед отвисоко върху лагуната Атанасовско езеро.
 
Езерото се подготвя да посрещне зимата
В края на есента гъсти мъгли и дълги дъждове покриват езерото след богатото лято на 2014 г. След рекордните за годината валежи и слабото производство на сол, след динамичният размножителен сезон на птиците, природозащитната бригада, голямата есенна миграция и изпълнените със събития летни дни, езерото се подготвя да посрещне зимата и хилядите птици от север, подгонени от големите студове и да ги приюти до следващата пролет.
В тези мрачни дни заедно с Владимир и Ралица от БДЗП на 2-ри декември влизаме в Атанасовско езеро на редовният мониторинг на птиците. Той се извършва два пъти в месеца (около 1-во и 15-то число) и е част от дейностите по проект „Солта на живота“.
Моята Еко Коледа в Бургас
На 19, 20 и 21 декември 2014 г. в Дома на НХК е Бургас ще се случи един по-необикновен и надяваме се по-устойчив базар "Моята Еко Коледа", организран от Хранкооп Бургас. Ние от проект "Солта на живота" също ще имаме своя щанд там и обичайно акцентът ни ще е Атанасовското езеро - с неговите птици и сол, интересна литература, свързана с растения или животни, сувенири, картички и др.
Рекордна численост на розови фламинги в Атанасовско езеро
Розовите фламинги в Атанасовско езеро станаха пет. Това е най-високата численост на вида в България от близо 30 години насам. Последно през 1985 г. в плиткото езеро са наблюдавани шест птици. Само преди ден по време на редовните наблюдения, извършвани от орнитолози по проект „Солта на живота” към програма LIFE+ на ЕС, изпълняван от Българска Фондация Биоразнообразие, в лагуната са видени пет розови фламинги. Очевидците споделят, че към първите две птици, които бяха наблюдавани през октомври 2013 г. и се задържаха в Атанасовско езеро повече от година, сега са се присъединили още три дългокраки фламинги. Две от тях са ярко розови възрастни птици, а останалите три са бежови млади екземпляри на различна възраст.