Новини

2014 - Година на кълвачите
2014 е Година на кълвачите. Вземете си нашият симпатичен календар с 10-те вида кълвачи в България от офиса на проект "Солта на живота".
Бухал на Атанасовско езеро
На 3 декември 2013 г. орнитолозите Светла Далакчиева и Константин Попов наблюдаваха бухал (Bubo bubo) на шлюза в северната част на Атанасовско езеро.
Надзорен съвет на проект Солта на живота
На 13 декември 2013 г. ще се проведе третата среща на Надзорния съвет на проекта ""олта на живота". Срещата ще бъде от 11.00 часа в зала Левентис на Националния природонаучен музей в София. В Надзорния съвт участват Изпълнителните директори на БФБ - Румяна Иванова, на БДЗП - Нада Тошева, на Черноморски солници ЕАД - Мария Николова, представителя на МОСВ - държавният експерт Борислав Бечев и монитора на проекта от страна на LIFE+ - Ивайло Зафиров.
ОБЩЕСТВЕНИЯТ СЪВЕТ ЗА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО ОБСЪЖДА ОБХОДНИЯ КАНАЛ И ОКЕАНАРИУМА
Днес се проведе втората среща на Обществения съвет за Атанасовско езеро на тема: „Основни постижения на първия LIFE+ проект за района на Бургас - „Живот за Бургаските езера“. Лекторите от БДЗП представиха работата по опазване и възстановяване на ценни местообитания и особено успехите и научените уроци от две нови и много важни дейности – тази за удълбаването на влажните зони и за премахването на тръстиката в Пода и в Атанасовско езеро.
Втора среща на Обществения съвет за Атанасовско езеро
На 26 ноември 2013 г. от 10.00 часа в залата на Областна администрация Бургас ще се проведе втората среща на Обществения съвет за Атанасовско езеро. Темата този път ще бъде: „Основни постижения на първия LIFE+ проект за района на Бургас - „Живот за Бургаските езера“. Лектори ще бъдат Константин Господинов - ръководител на проекта и Юрий Корнилев - отговорник природозащитни дейности от БДЗП.
Да остане Бургас градът на езерата помагат и автобусните спирки
За да остане Бургас градът на езерата и птиците вече помагат и автобусните спирки в града. От няколко дни те са украсени с лопатарки, саблеклюни, кокилобегачи, белооки потапници и други крилати обитатели на езерата. Редом с тях могат да се видят впечатляващи гледки от Вая, Атанасовско езеро и защитена местност „Пода”.
РОЗОВО ФЛАМИНГО НА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО
Днес точно пред Укритието за наблюдение на птици е пристигнал неочакван гост – розово фламинго. Най-вероятно младата птица е скитаща и се е отдалечила на север преди да се е застудило и да тръгне на юг към Гърция и Турция, където прекарва зимата в компанията на други розови фламинги.
Туристически маршрут край Бургаските езера
Туристическият маршрут „Живот за бургаските езера” включва три обекта: Атанасовското езеро, Вая и комплекс Мандра-Пода. Тъкмо Атанасовското езеро стана домакин на Първия фестивал на солта. Да правиш подобна проява на езеро, а не край солените черноморски води, си е живо предизвикателство – поне за хората, които обичат лятото, плажовете и Бургас. Известен е фактът, че водите на Черно море съдържат 17,3 процента сол. За специалистите обаче това е твърде слаба соленост – заради реките, които се вливат в морето. Затова пък то е приятно за плуване. Далеч по-голяма е концентрацията на сол в Атанасовското езеро, разделено на две части от пътя Бургас-Варна. В него сол се добива от началото на ХХ век, като годишно от водите му се „вадят” по 40 000 тона. Северната му част е обявена за природен резерват, а южната е буферна зона.
Обща среща на всички LIFE+ Nature проекти в България
На 2 октовмри 2013 г. "Зелени Балкани" са домакини на общата среща на всички проекти по Програма LIFE+ Natura, които се изпълняват в България в момента. Екипът на проект "Солта на живота" също ще вземе участие в срещата, която ще се проведе в Стара Загора. Ще бъде направено кратко представяне на всички нови проекти LIFE+ 2012 NAT, както и на проекта-домакин “Завръщане на лешоядите“. В следобедните часове е организирано посещение на Спасителния център за диви животни към „Зелени Балкани“.
  • 29.09.2013 г.
Рибите на Атанасовско езеро отблизо по време на Фестивала на науката
Проект "Солта на живота" на БФБ се включва във Фестивала на науката, който Община Бургас организира за пръв път и на 26 септември на Укритието на Атанасовско езеро ще се представят видовете, които се срещат в соленото езеро. Но този път акцента няма да е върху птиците, а върху .... рибите.