Новини

Кой и какво да очакваме на Фестивала на солта?

09.08.2018 г.

Тазгодишната програма на Фестивала на солта отново е много интересна и разнообразна. Ще има по нещо за всеки - за деца, за любители на изкуството, за колекционери, за спортисти, за тези, които обичат йога, или шоколад и т.н. Но нека ви представим по-подробно кой и какво да очаквате на 10 август 2018. Може да си изтеглите и пълната програма най-отдолу.

ДЕТСКИ АТЕЛИЕТА:

„Солта на живота“ -
Рисуване с акварел
 
Елисавета Илиева - художник-акварелист на свободна практика, част от Международно акварелно общество IWS Bulgaria ще води ателието. Ели е участник в редица международни биеналета, но активно работи в родния Пловдив, където стартира проект „Отворени акварелни ателиета” и реализира Отворени акварелни работилници по време на Капана Фест, Нощ на музеите и галериите и др.
Рисуването с акварелни пигменти и морска сол е известна и стара техника, използвана не само в живописта, но и при боядисване на фини тъкани. С разпръскването на кристалчетата сол, водата добива свойствата да образува върху оцветените места причудливи и неподвластни на въображението ни имитиращи кристали структури. Наподобяват снежни шипчета,нежни образувани и разклоненията на дърветата вследствие на кристализирането на част от водата. Повече тук ....
 


2. Обединено творческо пространство „СТИХОВЕ С КРИЛЕ“
„Нашето щастие е в полета.
То няма гнездо, има само криле.“

Пол Елюар
 
Литературно студио „Митични птици“ (НЧ „Любен Каравелов 1940“)
Можете да накарате хартиените птици да полетят като напишете кратко послание, тристишие, двустишие или дори само  един  ред. Малкото думи няма как да тежат върху крилете им, по-скоро ще им помогнат да се издигнат над делничното, обичайното, познатото, да се превърнат в стихове с криле.
Ръководител: Роза Боянова
 
Ателие по рисуване и приложни изкуства (НЧ „Просвета 1927“)
Ако нямаш…
летяща птица с изящни думи оперена,
морско конче, риба, раче или прелест
от украсата на пеперуда вдъхновена…
Ела при нас и сам си сътвори!  –
с хартии цветни, със сол и пясък, и синци…
Ръководител: Вили Колева

3. Ателие "Сапуни със сол"

Това е работилничката, в която всеки истински се забавлява, твори, майстори и намира нови приятели. Ако са ви свършили сапуните или просто искате да си попълните колекцията, вземете участие в тази вълшебна сапунена работилница. Можете да си направи сапунче в различни цветове и форми с вградена морска сол и красиви цветя. Цената за участие е 3 лв. и включва всички необходими материали. Ръководител на школата е Велислава Кутиева.


ИЗЛОЖБИ:

1. Художниците на живата природа ще гостуват с мини-експозицията "Чайки"


Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори (ДАФНИ) е сдружение с идеална цел, създадено да подпомага творческата дейност на художниците на живата природа в България. За председател на управителния съвет е избран художникът Георги Пчеларов, а в УС влизат още: Деница Пенева - художник график,илюстратор и научен илюстратор, Христина Грозданова - изкуствовед, Асен Игнатов - орнитолог, фотограф анималист и научен илюстратор и Атанас Грозданов - зоолог, фотограф анималист. Дружеството има вече няколко изложби, но на Фестивала ще се представят със своята мини експозиция „Чайки“, представяща различните видове от това семейство, с които ние в Бургас сме добре запознати. Произведенията от експозицията ще се продават под формата на принтове с размер А4 (с и без рамка) и картички с размер А5.

2. "Оранжево и синьо"

Сияна Георгиева е млад автор от Бургас. В момента е студент по архитектура и любител-художник, който се изразява с разни опити за рисуване и експерименти.

"Любимата ми гама е оранжево и синьо. Провокативна е и контрастна. Напомня ми за море и бряг." - казва Сияна.
3. Пернати фотострации - студио Павилион

Изложбата се отличава със забавен и абсолютно новаторски подход, в който фотограф и илюстратор работят върху едно изображение „на две нива“.
Върху снимките на фотографа и аниматор Борислав Христов фантазията на един от най-добрите ни илюстратори Мелина-Елина Бондокова дорисува забавни и неочаквани сюжети. Снимките са направени край езерата на град Бургас, където Борислав е уловил гнездящи и мигриращи защитени видове птици.

А крайният резултат след намесата на Мелина върху тях е… е, той просто трябва да се види! Но със сигурност ще ви накара да ахнете и да се засмеете. Изложбата включва 20 „фотострации“.

4. Солта на живота (2012 - 2018)

Репортажна изложба от 21 табла за предизвикателствата и успехите на проект "Солта на живота".5.Децата на морето (ФРЕНЕ) - картини


Ние в Училище Френе обичаме да учим и творим докато посещаваме различни места и се срещаме с различни хора. Месец юли беше посветен на морето и Бургас.
Част от местата, които посетихме, бяха Солниците и Симбиотично. Изложбата „Децата на морето“ се роди съвсем спонтанно. Произведенията показват езерото и морето през детския поглед, но той със сигурност не се изчерпва до тук, трябва да погледнем отвъд рисунката.

СПОРТ и ПРАКТИКИ

1. Спортен триатлон със Зелена Странджа


Търсачите на силни усещания имат възможност да премерят сили в Спортния триатлон по време на Фестивала. Ще има три категории - до 12 години, до 18 години и над 18 години. Триатлонът се организира от сдружение "Зелена Странджа".

2. Йога карти Лийла - демонстрация с Хриси

Картите Лийла се появиха като плод на едно дълго приключение, на една магия, наречена йога за деца. Радостта и спонтанността на децата, неизчерпаемата им любознателност, способността с лекота да претворят цялото битие, да го сглобят и разглобят за секунди, да му нарисуват мустаци, ме провокираха да сътворя картите, които са още един инструмент за опознаване на света, за възпитаване на един нов,по-особен и различен поглед.
Картите разказват истории, но подканят и ти да споделиш твоята, или да създадеш чисто нова заедно с приятели, да я изтанцуваш, да я преживееш с тялото си.
Наслаждавайте се и се забавлявайте! Приятна игра!

МУЗИКА

Концерт на тъмно

Кой ще изненада публиката в петъчната вечер ще стане ясно със залеза на слънцето точно над Атанасовско езеро. Надяваме се, че ще бъдете приятно изненадани и ще останете доволни.

КОНКУРСИ

1. Мис и Мистър Солена кал
В близост до басейните с лечебна луга и кал на Атанасовско езеро ще се проведе забавният конкурс „Мис и Мистър Солена кал“, в който могат да се включат граждани и гости на Бургас без значение от тяхната възраст, пол и образование. Единственото изискване на организаторите от проект „Солта на живота“, LIFE+ е да бъдат артистично окаляни  с кал от езерото и да дефилират атрактивно на импровизираната сцена на конкурса. Специално жури ще определи победителите, но награди ще има за всички смели участници. Желаещите могат да се запишат за участие предварително във f Солта на живота и на тел. 0896798908 или директно по време на Фестивала до 19 часа.

2. Подай ми ... солницата
Търсят се най-интересните солници за Конкурса „Подай ми … солницата“. Ако сте колекционер или имате ефектни солнички в дома си, ако пазите стари семейни реликви за съхранение на сол или сте получавали оригинални нови модели - запишете се за участие в конкурса, който започва в 17.30 ч. в музейното пространство „симБиотично“ на Бургаските солници.3.Конкурс за видеоклип

Ако сте вдъхновени от езерото, Фестивала, намазаните с кал хора или птиците, ако обичате да снимкате и да правите закачливи клипчета, включете се в конкурса за кратък видеоклип и изпратете вашето предложение до 13 август на e-mail saltoflife@biodiversity.bgСВЕТЛИНА В СОЛТА

В рамките на проекта на Българска фондация Биоразнообразие – клон Странджа, финансиран със съдействието на Община Бургас на фестивала ще видим две творчески ателиета на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС, които ще се случат около новото пространство „симБиотично“.

Фотоколажна работилница „Стари снимки с нови хора“
              
На фотографското ателие ще можете да се потопите в магията на солниците и Атанасовско езеро, да разберете повече за емблематични обекти и инструменти от солниците и да се снимате с тях в специална дигитална среда. Ще бъдат използвани стари снимки от Бургас. Заедно с вас ще създадем неповторими фотографии, които принтирани на момента ще отнесете със себе си за спомен. Ще ви срещнем с миналото на солниците, за да станат ваше знание и преживяване.
 
Ателие „Светлини около хората“

Всички желаещи могат да се включат в импровизации с атрактивната фотографска техника light-painting. Тя позволява наслагването на светлинни образи и контури, с които екипът на Център Алос рисува в пространството и визуализира хрумванията на гостите. Чрез нея ще изрисуваме идеите на всеки участник атрактивно, индивидуално и бързо, пред очите на публиката. Участниците ще могат да видят в реално време създадената пред тях светлинна рисунка. Подходящо е за деца и техните родители и придружители. Участниците ще могат да получат снимки на своите индивидуални и групови светлинни рисунки.

ЗДРАВЕ ОТ ЕЗЕРОТО

1.  "Здраве от езерото" - лекция на доц. Тепавичарова от БАН

За ползите от лугата и калта на езерото и за практическото им приложение в различни кремове, маски и соли ще разкаже ръководителят на Лабораторията "Солеви системи и природни ресурси" към Института по обща и неорганична химия на БАН - доц. д-р Стефка Тепавичарова.
2. Дегустация на шоколад с морска сол

Първият занаятчийски шоколад с добавена черноморска сол ще бъде представен от Мария и Венсан Гайо на Фестивала. Легендарната морска сол бива включена върху нежно блокче млечен шоколад, а 7 % от стойността на продукта се даряват на БФБ за опазване на Атанасовско езеро.

3. Солничар за един ден

Най-забавното преживяване навсяко издание на Фестивала е това да опиташ солничарската професия...за малко. Да напълниш лопатата със сол, да повдигнеш солничарската количка и да видиш отблизо големи количества сол е несравнимо.
РОЖДЕН ДЕН НА РЕЗЕРВАТА

Занимателна игра "Познаваш ли Атанасовско езеро?" по случай 38-ия рожден ден на резервата организират БФБ и стопаните на резервата от РИОСВ Бургас. В търсене на 38 отговора ще ви се наложи да пообиколите фестивалната територия, за да спечелите награда.
А вечерта ще завърши с голяма празнична торта за необикновения рожденик и неговите гости.


БАЗАР НА СОЛТА

Както всяка година Базарът събира интересни автори и представя продукти, свързани с езерото и солта. Тази година не прави изключение и отново ще имаме интересни срещи с познати и непознати участници.

1. Боряна Илиева

Харесва ми целият процес. От това да обикалям магазини за прежда и да избирам на място цветове и материя. Да комбинирам. Да измисля модел, да го оплета. До това да представя изделието по най-добрия начин. Да го снимам, да го подредя на щанда си. Да вложа парченце от себе си. Да разговарям с човека, който го купува. Това е едно от най-радостните неща. Срещата с най-различни хора, които ценят труда ти, радват се и се връщат отново и отново при теб. Не е ли това най-сладката награда за този, който работи нещо от сърце?!?


2. Ваня Ангелова

Ваня е на 26, завършила е магистратура в Пловдивския университет и се занимава с опазване на птици. Редовен участник в природозащитната бригада Атанасовско езеро и не случайно соленага лагуна е сред най-любимите й езера. За Фестивала е подготвила специални торби с най-характерните птици на езерото.


3. Кърли

Кърли Хендмейд се заема с прекрасната и трудоемка задача да изработва шарени, красиви, уникални бижута за тези от вас, които обичат нещо цветно и подрънкващо на ухото, което да напомня, че светът е толкова изпъстрен с прекрасности, колкото сами си го направим. На Фестивала на солта ще може да откриете специално изработени бижута от глина и принтове със снимки от познати и любими места, с усещане за вятъра в косите, шума на морето и красотата на Атанасовското езеро!" - https://www.facebook.com/curlyhandmade

4. Светла съм.

Привърженик на здравословното хранене. Обичам да готвя и да ям J Обичам и сладкото, без него денят направо е непълноценен, затова и не пазя диети. Вместо да отричам вкусните изкушения, предпочитам да си ги забъркам сама и изцяло с натурални продукти, които са най-разнообразни, но една съставка присъства задължително във всяка моя рецепта. Това е солта, българската сол. Тя обогатява вкуса на всеки мой десерт, сладък или солен, и е незаменим източник на минерали и ценни микроелементи5. Велина Пенова

"Името ми е единственото точно и ясно, което мога да напиша за себе си. Живях на много места. Започвах да уча разни неща, не довършвах. Преди това ме притесняваше. Сега-не. Заобичах хаоса си и всички места и занимания, в които съм се търсела. Имам всички големи неща - любов, приятели, здраве. Сега търся малки неща по земята - вкусни домати за уникални салати и... „ неслучайни мидички” по пясъка, с които правя бижута за усмихнати хора. Надявам се да ви зарадвам с тях на Фестивала на солта. Ще ме откриете на най-уютното място - при сестра ми Даниела до лодките и момичетата..."

6. Дани Пенова

https://www.facebook.com/love.made.by.danielo.penova/

..Върви бавно, когато бърза. Затваря очи, когато вижда. Събира се в шепа, врабче...Разтваря криле, превръща се в чайка, полита... Простира в червено, когато има рога, а рога й растат често. Иска да знае правилата, за да й е сладко, когато ги нарушава. Обича ябълки. Понякога се губи, но намира...коте сгушено в кьоше. Тя самата е котка, а когато не е птица е риба или крава. Небето плаче, когато морето й липсва, иначе стъпва здраво на земята. Събира с очи, бездумно споделя и грозното превръща в красиво... Влюбва се, тогава в нея пърхат пеперуди, а тя замлъква... Вгражда мечти в хартиени лодки и ги подарява на вятъра...Мечтите й се сбъдват. Сътворява гнездо от косите си, вярва че птицата не каца само веднъж на рамото. Когато вали не й е нужен чадър, превръща го в аквариум, защото се доверява на рибите, мъдри са, защото мълчат. Тя самата е риба и крава, и котка, и птица е... Тупти, диша, твори, живее ... А в хаоса на нейната душа се ражда спокойна приказка с криле...и литва.

7. Венета Ценова

Венета участва вече няколко години на Базара и се запомня със своите великолепни илюстрации на тема природа. Тя е един от авторите, вдъхновен от Атанасовско езеро и не случайно сме я включили в нашия раздел Вдъхновени от езерото http://saltoflife.biodiversity.bg/bg/Veneta_Tsenova-p758-y
Творчеството на Венета може дда следите в нейния фейсбук профил https://www.facebook.com/bagrapage/?fref=ts
 

8. SEVOA Naturals:
"Красотата е съвкупност от фактори - полезна храна, самочувствие, здраво, активно тяло и позитивно мислене. Добрата козметика е само един хубав завършек на всичко това" казват нашите приятели от SEVOA Naturals.Това е изцяло българска инициатива за производство на базови масла, етерични води и техните производни крайни продукти за подхранване и грижа за кожата и косата. Те са млад и мотивиран екип, отдаден на идеята за баланс между традиционни рецепти, изкуство и иновации в изработването на козметика.
http://www.sevoa.com/bg/
 
9. Природа в кутия
Нашият екип реши създаде нов продукт с кауза или нашата „Природа в кутия“, чрез продажбата на която да генерираме средства за нашата работа, свързана с природозащитата, както и да подкрепяме устойчиви и природосъобразни бизнеси в изостанали икономически райони с богата и запазена природа.
„Кутията“ е подарък, който чрез храната в нея „разказва“ за съхранените традиции и опазената природа и съдържа продукти от малки ферми, които пазят вкуса на българските традиции, но носят в себе си и нещо ново и неочаквано.
Продуктите са атрактивни, трудно могат да бъдат намерени на пазара и са с истинска гурме стойност.

10. Мариана Сърбова
Познаваме Мариана от 2014 г. покрай работата й за "симБиотично", но това познанство прерастна в истинско приятелство, заради близостта на интересите и разбиранията ни за природата и за живота. След това продължихме да работим заедно и тя създаде саблеклюна Атанас, пътеводител-чето на лагуната, графитите на чешмата на солниците и какво ли още не. На Базара участва с нейните интересни картини.


11. Борислава Симова
Има една вълшебница в Бургас, която отглежда най-вкусните домати и приготвя най-вкусната храна със специално отношение към продуктите и към хората, за които ги прави. Бивш галерист, познат и помагал но много артисти в Бургас, днес Борислава търси нови предизвикателства не само със земеделието и храната, но и с дигиталния маркетинг. От нея може да си вземете вкусна домашна лимонада или безплатна чаша, ако имате талонче.


12. Хлебарната

Любителите на вкусен, здравословен хляб в Бургас познават добре продуктите на "ХлеБАРната". Хлабът с квас и различни брашна вече няколко години е любим на тези, които са открили малката пекарна на ул.Цар Симеон I. Грешки няма, само проби на нови вкусове - питки, сладки и т.н. Опитайте и ги открийте!

13. Веси и нейните бижута

Веселина Димитрова е от Бургас и прави бижута от 2007 г., като държи на по-трайни материали – стомана, сребро, стъкло и полускъпоценни камъни. Не работи с пластмаса. Всичко започна от това, че обичам да плета и да създавам неща с ръцете си.
Напоследък експериментирам с различни техники и даже топя стъкло. Не създавам повече от няколко бройки от каквото и да е, като дори тогава те не са еднакви помежду си, а имат различен детайл.
ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА 141 Kb (pdf) свали