КОГА и КАК да посетим езерото?

Атанасовско езеро е подходящо за наблюдение във всички сезони, зависи какво искате да наблюдавате или да правите около езерото.

Във всеки сезон може да се разхождате и да спортувате в района на Южно Атанасовско езеро - да карате велосипед или да бягате, да се разхождате или просто да се наслаждавате на природата.

До езерото достигат няколко вело-алеи от новоизградената велосипедна мрежа на Община Бургас - от Морската градина през Капаните/Фиеста по новата велоалея към Сарафово. Пак от Морска градина, но покрай парк Езеро, тенис кортовете и кръстовището между кв. Зорница и Изгрев до Укритието за наблюдение на птици. От ж.к. Славейков и ж.к. Изгрев също по новите вело алеи може да се стигне до Укритието.

Ако искате да наблюдавате птици - може да посетите южната част на езерото и в района на Укритието за наблюдение на птици да използвате техниката, предоставена от РИОСВ Бургас или вашата собствена.Може да се качите в Наблюдателницата "Гнездото", която е по брега на езерото, но в посока на града.
Може да отидете на север и да минете по маршрутите, определени от Министъра на околната среда за познавателен туризъм в поддържания резерват. На разположение на bird-watcher-ите е и "Точката" (пак в северната част, но под пътната детелина)

В рамките на проект "Солта на живота" са създадени две пътеки в Южната част на езерото - една от страната на морето и друга от страната на ж.к. Изгрев.

Пътеката на саблеклюна е предназначена за индивидуални, групови и семейни посещения. Ако искате да се разходите в спокойна и близка до природата обстановка, да погледате птици, да поиграете в "класната стая на открито" и да се запознаете със саблеклюна Атанас. Пътеката започва от паркинга в близост до Укритието и завършва до него.

Пътеката на солта е разположена покрай морето в района на Черноморски солници АД и е предназначена за всички, които се разхождат, карат велосипед или посещават района за да се наслдят на басейните с луга и кал. Благодарение на новата велоалея, която Община Бургас изгради от Морската градина до края на солниците, достъпа до Пътеката, а и до езерото.

По самата Пътека между Администрацията на солниците и кафе White House в една бивша солничарска пътека е разположено новото пространство на Атанасовско езеро, наречено "симБиотично", защото приютява едноименната изложба, както и солничарски кът, изложбата СОЛ и богата Морска библиотека.
 
ПЪТЕКА на САБЛЕКЛЮНА
Пътеката на саблеклюна е разположена в района около Укритието за наблюдение на птици в Южно Атанасовско езеро. Тя разказва историята на саблеклюна Атанас и по увлекателен начин представя най-важните особености на тази красива и елегантна птица и нейните роднини. Какъв е гардеробът, клюнът и краката, с какво се хранят и как живеят саблеклюните може да се научи от атрактивните табели, разположени по протежение на Пътеката.
ЛЕНДАРТ НА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО
Пътеката на саблеклюна имо своето ново и естествено продължение в посока към града. Възстановена бе и втората половина на стария маршрут отпреди 13 години и на изоставения бетонов постамент вече има нова арт инсталация, наречена ЯЙЦЕТО.
ПРОСТРАНСТВО "симБиотично"
Ново пространство на Атанасовско езеро бе открито официално по време на Фестивала на солта на 12 август 2017 г. Една бивша солничарска барака бе превърната в изложбена площ и приютява както експозицията „симБиотично“, така и атрактивен солничарски кът, богата Морска библиотека и свежа зона за релакс и четене на открито.
 
ПЪТЕКА НА СОЛТА: ТРАНСФОРМИРАНЕ
След като две години представяше информация за езерото и ползването на неговите ресурси – лугата и калта, днес след голямата трансформация на района и изграждането на новата велоалея, която свързва Морската градина на Бургас и достига до моста на солниците, и екипът на проект „Солта на живота“ трябваше да се адаптира към новата визия на района и да промени видът на Пътеката като направи информацията, достъпна за велосипедистите и пешеходците, които използват велоалеята.
ТОЧКАТА
„Точката” е открит пункт за наблюдение на миграция, известен вече по целия свят. Всяка есен се посещава от стотици запалени туристи, които идват да проследят есенната миграция на птиците по въздушния им път Виа Понтика.
ПЪТЕКА НА СОЛТА
В района на Южно Атанасовско езеро от страната на Солниците и морето може да видите първата част на Пътеката на солта, която беше инсталирана по време на Фестивала на солта през 2014. През 2015 г. бяха възстановени информационните кубове, ремонтирана и инсталирана бе решетката на солта и бе оформен солничарския кът, посветен на професията Солничар.