Галерия

Карнавал на биоразнообразието - „Жители на езерата – пернати, космати, люспести и гладки, с корен и листа, с тънички крилца“

31.05.2014 г.

Журито, което включваше представители на БФБ, БДЗП, РИОСВ Бургас и Победа АД имаше нелеката задача да отличи най-добрите костюми. За най-ефектен костюм на вид, срещащ се в езерата около Бургас първо място спечели Саблеклюна от ОДЗ №5 „Иглика“. На второ място беше Белия ангъч от ОДЗ „Моряче“, а на трето място - Щъркел в комин от ОДЗ „Райна княгиня“.

В категорията за най-оригинален „зелен” костюм от рециклирани или употребявани материали наградите спечелиха Водното конче от ОДЗ №2 „Звездица Зорница“, „От Нищо нещо“ от ОДЗ „Моряче“ и Плачещата върба от ОДЗ „Моряче“.

Наградата за най-добра и оригинална артистична изява на група деца спечели танцът с обръч на Поповите лъжички от ОДЗ „Моряче“. Груповата награда за общ тематичен костюм отиде при Жабчетата с папури от ЦДГ №2 „Ханс Кр. Андерсен“. Специално беше отличена и атрактивната група от ОДЗ №8 „Брезичка“, които представиха танц на буболечките и имаха чудесни костюми.

Журито създаде специална категория, за да отличи растения, които не са характерни за Бургаските езера, но пък бяха чудесно изпълнени. Наградите бяха за децата с костюми на Звъника - от ОДЗ „Моряче“, Странджанска зеленика от ОДЗ „Райна княгиня“ и Пясъчните лилии от ОДЗ №2 „Звездица Зорница“.

Специална награда получиха децата от група Талантино към читалище „Христо Ботев 1928“ – кв. Банево, които забавляваха публиката с пиеската „Как Гарджето стана певец“, докато журито определяше победителите.
Всички деца получиха симпатична кутия за храна, пълна с пакетче сол и рецепта за сладкиш с морска сол, значка, магнит и плакати с обитателите на Бургаските езера, както и лакомства от “Победа“ АД.

Карнавалът се организира от проектите „Солта на живота“ и „Живот за Бургаските езера“, финансирани по програма LIFE+, както и със съдействието на Община Бургас и РИОСВ – Бургас. Организаторите благодарят на Победа АД за сладката почерпка, на всички родители, и преподаватели, които взеха присърце идеята за Карнавала и сътвориха невероятно оригинални костюми, подготвиха децата и се включиха в празника.