Фестивал Солта на живота

Шестият Фестивал на солта отново ще е в петък вечер (10 август)
Отново в началото на август, но пак се връщаме към петък следобяд и вечерта за шестото солено приключение, наречено Фестивал на солта. Очакваме всички приятели, които са идвали, защото пак ще има нови и невидяни досега неща, но търсим нови хора от Бургас и страната, които ще се присъединят към феновете на най-богатото на птици и сол място в България.
Програма на Фестивала през 2017
Петото издание на Фестивала ще бъде цял ден на 12 август - събота. Цялата програма на събитието може да разгледате по-долу или да я изтеглите като pdf. До Фестивала може да стигнете по няколко начина:
 
  • най-лесно и бързо с велосипед, ролери, тротинетка - през Морската градина на Бургас и по новата велоалея от "Фиеста", покрай морето до Южни солници;
  • пеша (30 минути от "Фиеста" по гореописания маршрут)
  • с електромобилите, които пътуват по същия маршрут на цена от 1 лв. в едната посока;
  • с автомобил - но достъпът е вече само от пътя, който разделя езерото на две части (към кв.Сарафово). Завива се надясно - посока Солници, после пак надясно и чак до големия паркинг до морето (на мястото на бившия кораб "Чайка"), откъдето се навлиза към езерото и Фестивала. Има и паркинг вътре на територията на солниците.
  • може и с кайт сърф през морето :)
Петият Фестивал на солта на тема: Вдъхновени от езерото
За пети път на брега на лагуната Атанасовско езеро ще се проведе Фестивалът, който тази година ще бъде по-рано - на 12 август и вече ще е през целия ден от 9:00 до 23:00 часа.
Темата е "Вдъхновени от езерото", защото всеки има своя причина да харесва езерото, да му се възхищава и да бъде привлечен. Затова ще дадем пространство, сцена, трибуна на всичко най-интересно, което е било вдъхновено от езерото (или поне за което ние знаем) и тъй като е много ще отделим целия съботен ден и ще го съчетаем с рождения ден на резерват Атанасовско езеро.
Четвърто издание на Фестивала на 26 август
Тази година темата е "Миграция" - на птици, на други животни и на хора. Миграцията като активно движение в търсене на по-добро място за живот, скритата сила, която кара милиони индивиди да изминават огромни разстояния, за да намерят благоприятен климат, обилна храна и сигурност. Климатичните мигранти, които стават все повече напоследък и за които ние в България нямаме достатъчно информация.
Фестивалът на солта идваааааааа
През 2015 предстои третото издание на Фестивала, очакван от тези, които са идвали, но и от тези, които до този момент не са успявали да станат част от соленото приключение на брега на Атанасовксо езеро. През август Бургас е наситен с фестивали - Spirit of Burgas, Международен фолклорен фестивал, Фестивал на виното, Sea of Black Festival, Фестивал на Татуировките, фестивал на куклените театри и др.
Очакваме вашите идеи за Фестивала през 2015
През 2015 година Фестивалът на солта ще се проведе на 28 август на обичайното място и по обичайното време - от 16.00 докъм 23.00 часа. Вдъхновени от нашата изложба "СимБиотично" избрахме и темата тази година "Симбиоза".

2015 г. е Година на Атанасовско езеро. В тази връзка се очаква Фестивалът на солта да бъде кулминацията на събитията, посветени на езерото. Ако имате идеи и предложения, какво и кой да включим в програмата на Феста пишете ни:
saltoflife@biodiversity.bg
„Солничар за един ден“ се оказа най-голямата атракция на втория Фестивал на солта
Макар че е събитие и от миналогодишната програма на Фестивала на солта, голямата купчина със сол в производственото хале на Солниците привлече най-много посетители, а възможността да товариш дървената количка с продупчена солничарска лопата се оказа забавна и за децата и за по-големите. В същото време халето стана арена на изкуство, свързано със сол и на детска игра за строеж на град на мечтите.
Очаквайте новото издание на Фестивала на солта
Тази година на 29 август ще се случи второто издание на соления фестивал - отново на брега на Атанасовско езеро в южната му част (до лугата и морето).
Заповядайте от 16.00 до 22.00 часа по възможност с велосипед, тротинетка, скутер, скейтборд или пеша. Ще има по нещо интересно за всеки.

Темата този път е СОЛ и ПТИЦИ.
Фестивал на солта в лагуната Атанасовско езеро събра почитатели на сол, луга, лечебна кал … и мерудия
В Атанасовско езеро повече от 100 години се произвежда сол чрез изпарение на морска вода, а солниците и резервата живеят в хармония над 30 години и са пример за симбиоза между бизнеса и природата. За да има добри условия за птиците е важно солниците да продължат да функционират като такива, да поддържат и възстановяват диги и валове и да произвеждат ценна сол, добита в запазена природна територия. 
Окаляните лица на Фестивала!
Както ви обещахме – вече може да откриете своето окаляно лице в галерията в нашия сайт със снимките на всички, които се престрашиха и ни позволиха да снимаме окаляните им лица по време на Фестивала на солта на 23.08.2013 на басейните с луга и лечебна кал на Атанасовското езеро, организиран от Проект „Солта на живота”, LIFE+.