Екологично образование

Посещение на Пътеката на саблеклюна

Тя е разположена в южната част на Атанасовско езеро, на кръговото на изхода за кв. Сарафово - отбивката преди бензиностанция Лукойл. До тук може да се стигне с организиран транспорт (има специален паркинг на входа на Пътеката), с велосипеди и пеша (през морската градина – Парк Езеро) или с градски транспорт, с автобуси номер 6, 12, 15 (вижте новата транспортна схема на града: http://burgasbus.info/burgasbus/?page_id=5714).

По Пътеката има информационни табели, класна стая на открито, плетена от ракита наблюдателница и беседка, които може да ползвате свободно и извън организираните от нас занимания. Освен, че разглеждат Пътеката на саблеклюна, децата имат възможност с бинокли да наблюдават удивителното птиче богатство на Атанасовско езеро, да учат чрез игри и дори да си организират пикник на открито.


ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ПРОГРАМА ЗА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО

Тя има 5 основни модула и е подходяща за 9 отделни посещения с продължителност средно от 2 астрономически часа. Участниците, които преминат през всички образователни модули до края на учебната година, ще получат Дипломи за млади изследователи.

Модул: ЗЕМНОВОДНИ И ВЛЕЧУГИ
тема „Влечуги“
Какво са влечугите? Какви представители от тях се срещат на Атанасовско езеро? Колко са „страшни“ всъщност змиите? Кои са отровните змии в България и какво трябва да знаем за тях? Ролята на костенурките в Атанасовско езеро и други теми, разгледани по метода „учене чрез преживяване“.
Запознаване с основните видове влечуги, които се срещат на Атанасовско езеро и техните характеристики. Образователни игри и дискусии за затвърждаване на знанията на участниците.

тема „Земноводни“        
Защо „земноводни“? Кои представители се срещат около езерото?  Кой от тях мирише на чесън? Какви инструменти използват жабите за своя хор? Три тона ли е тритона? Тези и други теми, разгледани по метода „учене чрез преживяване“. Запознаване с основните видове земноводни, които се срещат на Атанасовско езеро и техните характеристики. Образователни игри и дискусии за затвърждаване на знанията на участниците.

Модул: БОЗАЙНИЦИ
„Бозайниците на Атанасовско езеро“

Има ли сърни, чакали, лисици и язовци на Атанасовско езеро? Кой къде се крие? Каква е ролята на хищниците в езерото? Среща ли се най-малкият ходещ бозайник на планетата и при нас? Тези и други теми, разгледани по метода „учене чрез преживяване“.
Запознаване с основните видове бозайници, които се срещат на Атанасовско езеро и техните характеристики. Образователни игри и дискусии за затвърждаване на знанията на участниците.

тема „Прилепи“        
Как се ориентират прилепите в тъмното? Защо имат незаслужено лоша слава и как ние можем да променим това? Защо са полезни тези летящи бозайници? Знаем ли всъщност колко са уязвими? Тези и други теми, разгледани по метода „учене чрез преживяване“.
Запознаване с биологията на прилепите, които се срещат на Атанасовско езеро и техните характеристики. Образователни игри и дискусии за затвърждаване на знанията на участниците.

Модул: РАСТИТЕЛЕН СВЯТ
тема „Растенията около нас“
Какви растения познаваме? Каква е тяхната роля в природата и в нашия живот? Какви интересни растения се срещат на Атанасовско и защо е важно да ги опазваме? Има ли „вредни“ растения и кои са те? Тези и други теми, разгледани по метода „учене чрез преживяване“.
Запознаване с растителни видове, които се срещат около Атанасовско езеро и техните характеристики. Запознаване с темата за „инвазивните видове“. Образователни игри и дискусии за затвърждаване на знанията на участниците.

Модул: ПОДВОДЕН СВЯТ
тема „Кой живее във водите на Атанасовско езеро?“        
Кой живее в солените води на езерото? А в канала? С какви предизвикателства трябва да се справят водните организми и как са адаптирани за различните условия, които обитават? Кой как диша под водата? Каква е тяхната роля в еко системите? Тези и други теми, разгледани по метода „учене чрез преживяване“.
Разглеждане с дигитален микроскоп на предварително събран биологичен материал от два вида местообитания – сладки и солени води. Лекция-дискусия и образователни игри.


Пътека на солта и посещение на "симБиотично"

Подходящо за посещение от ученици е новооткритото пространство на Атанасовско езеро, наречено „симБиотично“. То се намира на Пътеката на солта в Южната част на Атанасовско езеро, граничеща с Черно море (районът на Бургаските солници). Новото пространство е част от разнообразната образователна програма, която предлага зона на открито и закрито.

Една бивша солничарска барака до Администрацията на солниците е превърната в атрактивна изложбена площ и представлява своеобразен музей посветен на Атанасовско езеро, който дава възможност на посетителите да се запознаят с историята на езерото и солодобива, с биоразнообразието му и крехките взаимоотношения „човек-природа“.

В пространство „симБиотично“ може да се запознаете с:
  • интерактивната изложба „симБиотично“;
  • изложба „Сол“ на арх. Мариана Сърбова, посветена на трите бургаски езера и Черно море;
  • солничарски кът с най-ползваните солничарски инструменти в солниците;
  • морска библиотека, организирана за първи път в Бургас;
  • дигитална „Морска библиотека“, където освен дигитализирани стари печатни издания на морска тематика и сканирани статии за Атанасовско езеро, могат да бъдат разгледани стари ценни карти на Черно море в добра резолюция, най-старата от които е от 1525 г.
Център на пространството е интерактивната изложба „симБиотично“, в която информацията е концентрирана, минимализирана и лесна за възприемане. Поднесена е главно чрез забавни илюстрации, видео клипове и анимация и показва всичко най-важно, което трябва да се знае за това забележително езеро, разположено в самия град Бургас, където се добива сол и се срещат най-много птици в България. Изложбата съдържа и редица забавления за малки и големи - вграден бинокъл, който пренася посетителите в езерната атмосфера, солничен конструктор, модул за рисуване на птици и др.

Атанасовско езеро е пример за система от връзки и взаимоотношения, която може да служи за модел и за по-лесно представяне на начините, по които функционира една екосистема, как си взаимодействат организмите, които я обитават и колко крехко е равновесието в нея. За това и акцентът на нашата изложба са връзките и симбиозата, а нейното име е „симБиотично“, което стана име и на новоизграденото пространство. Външната зона е с хамаци за почивка и четене на открито.

Пространство „симБиотично“ е подходящо за посещения през цялата година. Достъпът е с автобус (има голям паркинг), с велосипеди (по велоалеята от морска градина – 15 минути), пеша (30 минути). Има възможност за ползване на електромобилче до мястото, за което бихме могли да Ви съдействаме. Посещенията се извършват след предварителна заявка, поне 3 дни по-рано, като цената за ученик е 2 лв., а за преподаватели е безплатно.


Творчески ателиета

Екипът на БФБ организира работилници за деца по Пътеката на саблеклюна. Целта на работилниците е чрез забавления и ръчни занимания да се обърне внимание на опазването на природата и да се запознаят малките и големи ученици с природното богатство на Атанасовско езеро и света около нас. Докато изработваме заедно разнообразни изделия,които децата след това ще вземат за себе си,  ще си говорим за интересните факти по различните теми и ще се забавляваме.  

Предлагаме осем творчески занимания с продължителност около 40 мин. - 1,30 часа, с образователен ефект, в рамките на които, освен че ще разгледат Пътеката на саблеклюна, децата ще имат възможност да грабнат биноклите и да наблюдават удивителното птиче богатство на Атанасовско езеро и да учат чрез игри. Продължителността и вида на заниманията могат да бъдат съобразени с вашите изисквания или с предпочитанията на групата.  Молим, да заявите участие и да си запазите ден и час, но поне 5 дни предварително, за да има достатъчно време за подготовка на нашите интерпретатори и материали.
Творческите  работилници са платени, а цената за дете е 5 лв. Ателиетата не са подходящи за групи по-големи от 10-12 деца.

Списък на ателиетата:
1.    Ателие „Животинска йога“. Какви са най-характерните пози на различните видове животни и какво искат да покажат с тях? Кои от видовете живеят на Атанасовско езеро и какво обичат да правят? Заповядайте на раздвижваща и забавна йога за деца, по време на която не само ще тренират телата си, но и ще учат и ще се забавляват, докато имитират различни животинки от заобикалящата ни среда.  
Продължителност: 40 мин.

2.    Ателие „Метеорология“. Как се образуват облаците, дъждът и бурите? Какви са различните видове облаци и как да ги разпознаваме? Изработване на рамка-определител за облаци и изследване на небето. Това ателие насърчава логическото и творческото мислене.
Продължителност: 60-80 мин.

3.    Ателие „Да нахраним пеперудите“. Какво знаем за най-красивите насекоми? С какво се хранят, как виждат цветовете, през какви метаморфози преминават и коя е най-голямата пеперуда в света? Изработване на хранилки за пеперуди, с подръчни материали.
Продължителност 60-80 мин.

4.    Ателие „Завръщане в миналото“. Какво е палеонтологията? Как се образуват фосилите? Връщане назад в миналото, през историята на езерото до праисторически времена. Кои  животно кога са произлезли, кой не се е променил, какви интересни животни са живели около езерото, видове фосили, изработване на фосили.
Продължителност 60-80 мин.

5.    Ателие „Натурални щампи“. За какво могат да се използват плодовете и зеленчуците, освен за храна. Хрумвало ли ви е че може да правите изкуство с тях? Рисунки с принтове от естествени материали.
Продължителност 70-80 мин.

6.    Ателие „Солени занимания“. Солта се използва отдавна за различни видове терапия. Нашето ателие предлага изработване на рисунки със сол, на брега на соленото Атанасовско езеро, или пълнене на буркани със сол и подправки, където децата ще имат пълна свобода да изразят себе си, докато учат за някои от приложенията на сол в миналото  и нейните характеристики.
Продължителност 70-80 мин.

7.    Ателие „Пера“. За какво служат перата при птиците? Как са се появили? Какви са различните им вариации? За какво са били ползвани от хората в миналото? Докато си говорим ще си изработим изделия с пера.
Продължителност 70-80 мин.

8.    Ателие „Природен барометър“. Защо лястовиците летят ниско преди да завали и защо жабите излизат тогава? На тези и на други въпроси ще отговорим по време на нашето творческо ателие, докато си изработваме нещо за спомен.