Новини

Децата на ЧУ "Мария Монтесори" отпразнуваха Деня на Черно море на Атанасовско езеро

01.11.2017 г.

Децата от частно начално училище "Д-р Мария Монтесори" Бургас гостуваха на Атанасовско езеро и на Пътеката на саблеклюна, където избраха да отбележат Международният ден на Черно море. На събитието присъстваха представители на Българска фондация Биоразнообразие и РИОСВ-Бургас.

Децата бяха подготвили богата програма, включваща рецитал, презентация за особеностите на нашето море, както и за най-сериозните заплахи за него.  Като илюстративен материал бяха изработили цветна карта, която превъзхождаше печатната, която ние бяхме подготвили за тях. Част от програмата беше вълнуващото изпълнение на известната бургаска песен „Ах, морето“ на Тони Димитрова, която развълнува всички ни. 

Ние от своя страна върнахме жеста с наблюдение на живо на розови фламинги, които все още пребивават в южната част на езерото, както и с малки символични подаръци за децата.

По инициатива на училището отбелязването на празника завърши с почистване на обходния канал на Атанасовско езеро, който се влива директно в Черно море и чийто брегове са силно замърсени основно с пластмасови отпадъци от рибарите, които редовно го посещават.  

Припомняме, че децата на частно училище "Мария Монтесори" – Бургас, са единствените до момента, които преминаха през цялата образователна програма за Атанасовско езеро и получиха специални грамоти. Следващата среща на екипа на проект „Солта на живота“ ще бъде в самото училище на децата, където заедно ще изработваме хранилки за птици.

Международният ден на Черно море 31 октомври отбелязва двайсет и първата годишнина от подписването на Стратегическия план за Черно море. Този документ е символ на надеждата за по-добро бъдеще за 16 милиона души от шест държави, населяващи крайбрежието му и олицетворява ангажимента на правителствата от региона за сериозни действия и реални резултати в усилията по възстановяването и опазването на Черно море.