Новини

90 деца от 9 учебни заведения в Бургас дефилираха на Карнавала на биоразнообразието

29.05.2017 г.

Тази година лятна сцена „Охлюва“ събра изключително артистични и майсторски костюми на най-различни обитатели на Живата природа на България, като често можеше да се види и самата „природа“, представена по разнообразен и много вълнуващ начин. Българска фондация Биоразнообразие, Община Бургас, Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Бургас, заедно с всички участници създадоха един цветен природозащитен празник, а за вкусната част се погрижиха приятелите от Победа АД, които както всяка година подкрепят Карнавала и  осигуряват лакомства за участниците. 

През 2017 преобладаваха насекомите (калинки, пеперуди, буболечки), странджанските зеленики и жабките, за разлика от птиците, които в други години са били най-многобройни. Жури в състав Милена Ярмова и Мария Андреева от РИОСВ – Бургас и Дияна Костовска от БФБ, проект „Солта на живота“, внимателно наблюдаваха участниците и определиха носителите на наградите.

Тази година най-ефектни костюми бяха подготвили децата от ДГ „Изгрев“, които спечелиха общата награда с четирите групи, с които се представиха: ІІІ а група със сценка "Ние сме природата" и костюми на Природата, облак, пчела, охлюв и бреза. Малката Андреа спечели и индивидуалната награда за оригиналния костюм от плат на охлюв, който беше подготвила с мама. Жабките с рециклирани костюми от ІІІ б група също бяха много артистични и завладяха публиката с модерни стихове за жаби. Дефилираха още белоглав орел, зеленика, прилеп, охлювче и блатно кокиче. Най-малките участници от 1 група се включиха с  танц на медузките. Индивидуална награда спечели и нежното водно конче Мими Стоева, която също имаше много ефектен костюм с метални крилца, изработен от мама и се включи самостоятелно в Карнавала.

Особено красиви бяха и рециклираните  костюми тази година. Общата награда спечелиха пеперудите от ОУ „Л.Каравелов“, които изпълниха красив танц, а индивидуалните награди отидоха при жабата – рицар от ДГ „Моряче“ и Таралежът от ДГ „Звездица“.

Най-артистично дефилиране представиха децата от ДГ „Райна Княгиня“ с танца на калинките и на ДГ „Звездица“ отново с танц на калинки и буболечки. Индивидуалната награда отиде при малката странджанска зеленика Габи от ДГ „Райна Княгиня“.

Най-интересен танц представиха малките лебеди от ОУ „Васил Левски“ – кв.Горно Езерово, които въпреки проблемът с музиката, изпълниха чудесно своя танц и заплениха публиката с нежно-млечните си костюми и коронките с пера.

Наградата за най-малък участник спечели една от трите сестри Микови, които дефилираха - Ярослава, които се включиха индивидуално в конкурса. Отличени бяха и учениците от клуб „Млад учен“ от ОУ „Елин Пелин“, които представиха свой макет на екосистема - мъртва дървесина.

Тази година водещата Мариана Вълчева беше невероятна и успя да предразположи всяко дете на сцената да покаже най-добре своя костюм и всичко, което знае за вида, който представя. Незабравимо ще остане „бразилското дърво“ – всъщност бреза, розовото фламинго, облакът, който обеща да не вали на сцената и много други.

Всяко дете получи пакет с еко-торба от плат и стикери, осигурени от РИОСВ Бургас, магнит на Атанасовско езеро и пакетчета сол от проект „Солта на живота“ и сладкиши от „Победа АД“. Индивидуалните награди бяха цветни ранички за поход, пълни с пътеводители, календар, молив със семена на босилек, значка, моливи и др.

Благодарим на всички преподаватели и родители и най-вече на малките артисти, които се включиха в Карнавала на биоразнообразието и помогнаха с много цвят, настроение и въображение да разкажем за живата природа на България.

Карнавалът на биоразнообразието се организира в рамките на проект „Солта на живота“ на БФБ, финансиран от програма LIFE+ на Европейския съюз. Но тази година той бе посветен на честването на 25 години работа на програма LIFE, която подкрепя природата, околната среда и действията по климата и на отбелязването на четвърт век от приемането на Директивата за хабитатите и Натура 2000 мрежата. Това бе причината организаторите да изберат „Живата природа на България“ за тема на карнавала.

Още снимки в ГАЛЕРИЯТА.

Благодарим на Стефан Тодоров, който направи чудесни снимки на децата.