Новини

Въздушна йога, танц в калта и ритъм и сол за душата на Фестивала на солта

01.09.2015 г.

Симбиоза между хора и езеро, музика и движение, кал и настроение
 
В последния петък на август Фестивалът на солта събра на брега на Атанасовско езеро хора от Бургас и от страната, дошли специално за необикновения солен празник. За трета поредна година разнообразни занимания за деца, арт събития и предизвикателства за тялото и духа привлякоха разнообразна публика край лагуната.

Темата тази година бе „Симбиоза“ - природно явление, при което два или повече организма извличат взаимна полза от съвместното си съжителство. Това е и Атанасовско езеро - невидима мрежа от сложни взаимоотношения, един загадъчен организъм, който живее, диша и пулсира близо до сърцето на Бургас.
 
Събитията, включени в програмата на Фестивала на солта също бяха подчинени на връзките – танцовата импровизация на Ана Саласар в калта на езерото, „Ритъм и сол за душата“ - музикалният кръг, в който се включи самата публика и особено гостите от Албания, които са от район на солници и искат да развиват туризъм и дейности, подобни на нашите. Може би най-атрактивна тази година беше Въздушната йога с Хриси в халето на Солниците, където се събраха малки и големи на специалните хамаци и превърнаха производствената площ в спортна зала. Пак там бе представена част от експозицията на „Анималия“ – една изложба-симбиоза между илюстрация и скулптура, която ще гостува в пълния си блясък през ноември в Морско казино.

Ателието за боди арт с кал беше разположено на самия бряг на басейна с лечебна кал, откъдето художника Иван Янков „зареждаше с боя“ и рисуваше с кал по телата на желаещите модели.  
 
Музиката също бе различна и по някакъв начин свързваща – една млада бургаска надежда Лидия Стаматова изпълни хитови и лирични парчета на фона на залязващото над езерото слънце, а след това експериментаторите от Ultra Fuels и авангардният D-r Laing от Пловдив свириха преработен фолклор, рок и джаз за гостите на фестивала, но най-много се забавляваха самите солничари.
 
 „Тази година идвам в Бургас специално за Фестивала. Харесва ми... малък е, но достатъчно голям, като се има предвид мястото и обекта му - Атанасовско езеро. Невероятно романтична атмосфера, интересни хора и забавни събития между морето и езерото. Обичам специфичната миризма на езерото, соления вкус по кожата ми и птиците около мен“ - споделя младата Яна Гочева от София.

Както всяка година детските арт ателиета привличаха най-многобройна публика – рисуване на птици с цветен пясък, шарена сол и пълнене на шишенца, снимането на място и изработване на рамки за снимки със стари солничарски дъски бяха само част от забавленията. Арт птицата тази година бе завършена като декупаж и оцветена в различни цветове. На бункера оживя и нов графит Salt of Life, направен само за няколко часа.

Базарът на солта и „Солничар за едни ден“ са традиционни за фестивала и имат своята вярна публика. Този път освен козметичните продукти с луга от езерото имаше специален щанд на БФБ с тениски, бъфове, бижута с птици и т.н., както и на БДЗП със значки и определители на птици. Близо до него бе разположен и гигантския пъзел на Атанасовско езеро, който със своите над 700 парчета затрудни учасниците и ги държа до късно вечерта дори на светлината на фенерчета.

Фестивалът на солта се проведе на 28 август 2015 г. от 16.00 до 22.00 часа и се организира от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „Солта на живота“. Проектът е финансиран от Програма LIFE+ на ЕС и осъществяван в партньорство с БДЗП и „Черноморски солници“ АД. Тази година се случи със съдействието на десетки доброволци от Бургас и от природозащитната бригада „Атанасовско езеро 2015“.