Новини

ПЕТИЯТ ФЕСТИВАЛ НА СОЛТА Е НА ТЕМА „ВДЪХНОВЕНИ ОТ ЕЗЕРОТО“

09.08.2017 г.

На 12-ти август 2017 г. е петото издание на Фестивала на солта, което ще бъде на тема „Вдъхновени от езерото“, защото най-соленото Атанасовско езеро е вдъхновение - за природозащитници, артисти, писатели и фотографи. Всеки има своите причини да го харесва, да му се възхищава, да бъде привлечен – заради магическите цветове, изгревите, залезите, неповторимия мирис, звуците, специалната атмосфера, солта по кожата, ятата с пеликани и хилядите щъркели, черните хора, намазани с кал и т.н.

Какво предлагат тази година организаторите от проект „Солта на живота“, LIFE+:
  • Традиционни занимания - Базар на солта, Солничар за един ден, къпане в лугата и калта
  • И много нови неща - ще бъдат представени артисти и творци от различни области на изкуството, които ще покажат собствените си усещания и представи за това уникално място, разположено в рамките на град Бургас – изложбите „Солени пейзажи“ на арх. Мариана Сърбова и SALGHT на арх.Галина Милкова, книгата „Перо от пеликан“ на Ирина Папанчева, видео-пърформанс на Красимир Марчев, суинг демонстрация на Flying Steps Burgas.
  • разнообразни ателиета за децата - „Приказки за солта“ - четене с доброволците на Регионална библиотека „Пейо Яворов“, изработване на определител за облаци с фондация Биоразнообразие, Спортни игри със „Зелена Странджа“, раотилница "Живот край езерото" с млади бургаски архитекти, Арт пленер с ателие "Цветно" и др.
 
Специален акцент ще бъде комбинираното пътешествие от лятна сцена „Охлюва“ в Морската градина до резерват „Атанасовско езеро“ по случай 37-мия му рожден ден, а вечерта официално ще се открие новото пространство на Атанасовско езеро – “симБиотично“, което представя едноименната изложба на проект „Солта на живота“ и някои други изненади.
 
В музикалната част на Фестивала ще свирят "Мери Бойс Бенд", защото те самите са вдъхновени от Атанасовско езеро и заснеха свой клип край бреговете му, заедно с безкрайните птичи ята. https://www.youtube.com/watch?v=metB0XZLAik

Тазгодишното издание се организира с подкрепата на приятелите на езерото, които участват безвъзмездно или срещу символичен хонорар във Фестивала или даряват за организирането му. Благодарим специално на фирма Green Grass, на  quasar | art - Александър Тодоров, на подкрепата на Община Бургас и Областен информационен център Бургас, както и на РИОСВ Бургас, защото с тяхна помощ и с усилията на екипа на проект "Солта на живота" - фестивалът ще го има отново, за да зарадва гости и граждани на Бургас в събота на 12 август от 9:00 до 22:30 часа.

Следете подробностите във фейсбук страницата Солта на живота и в специалното събитие „Вдъхновени от езерото“  https://www.facebook.com/events/1773175429640996
 
ПРОГРАМАТА 257 Kb (pdf) свали