Новини

Атанасовско езеро след края на „Солта на живота“
Днес завършва проект „Солта на живота“, който 6 години работи за опазване и възстановяване на крайбрежната лагуна Атанасовско езеро. По време на 12-та среща на Обществения съвет за езерото на 30.08.2018 г. бяха представени най-важните резултати от проекта, които получиха много висока оценка от участниците в съвета. РИОСВ Бургас връчи специален Поздравителен адрес на екипа на проекта за всеотдайната и компетентна реализация на консервационните, поддържащи и комуникационни дейности.
 
Небивал интерес към Работилницата за рамки със стари солничарски дъски в „симБиотично“
При много голям интерес премина снощи последната арт работилница на Българска фондация Биоразнообразие – клон Странджа в пространството „симБиотично“ на Атанасовско езеро. Поканени да си измайсторят оригинална рамка, в която да запечатат спомени от морето, езерото и Бургас, в работилницата се включиха десетки хора на различна възраст, деца и дори бебета, имаше гости и от чужбина.
 
Седем дни 70 доброволци ремонтираха домовете на птиците в Атанасовско езеро
70 доброволци успяха да ремонтират домовете на птиците в единствената по рода си солена лагуна у нас – Атанасовско езеро по време на 30-та природозащитна бригада на Българското дружество за защита на птиците, провеждаща се край Бургас.
 
С последната среща на Обществения съвет за Атанасовско езеро приключва шестгодишния проект „Солта на живота“
Дойде време за последната среща на нашия обществен съвет, създаден през март 2013 и функционирал успешно до този момент с 12 официални срещи и с десетки други срещи между членовете му. Общественият съвет за Атанасовско езеро се наложи като полезен инструмент между различните заинтересовани страни за споделяне на опит и за намиране на добри решения за управлението на езерото и района на Натура 2000 зоната, за дискусия на важни теми и обсъждане на моментното състояние на езерото и новините около него.
 
Гледайте на живо живота в езерото!
Системата за видеонаблюдение в реално време в Атанасовско езеро отново работи и излъчва 24/7. Вижте обитателите на лагуната, промените в състава и поведението им чрез наблюдение на 80% от площта на Южния солник. Модерната ни PTZ камера излъчва в HD формат и има 32-кратно приближение, а така покрива периметър  с радиус повече от 1000 м.
 
Започна природозащитната бригада Атанасовско езеро'2018
На 19 август вечерта бе открита 30-та юбилейна природозащитна бригада Атанасовско езеро'2018. И тази година на голямата поляна под "Точката" има приемственост и тук са както много нови лица, така и участници с повече от 15 годишен опит. Бригадата ще продължи до 25 август. Тя се организира от БДЗП, в рамките на проект "Солта на живота", LIFE+.
СВЕТЛИНА В СОЛТА
"Светлина в солта" е най-новият проект на Българска фондация Биоразнообразие – клон Странджа, финансиран със съдействието на Община Бургас. Чрез серия от Арт ателиета и работилници в най-активния туристически месец август в „симБиотично“ ще се привлекат млади хора, семейства с деца, но и по-възрастни граждани, които посещавайки района на солниците и Атанасовско езеро ще се потопят в магията на изкуството и природата.
Кой и какво да очакваме на Фестивала на солта?
Тазгодишната програма на Фестивала на солта отново е много интересна и разнообразна. Ще има по нещо за всеки - за деца, за любители на изкуството, за колекционери, за спортисти, за тези, които обичат йога, или шоколад и т.н. Но нека ви представим по-подробно кой и какво да очаквате на 10 август 2018. Може да си изтеглите и пълната програма най-отдолу на Новината.
ПОДАЙ МИ …СОЛНИЦАТА!
Организаторите на тазгодишното издание на Фестивала на солта в Бургас търсят най-интересните солници за Конкурса „Подай ми … солницата“. Ако сте колекционер или имате ефектни солнички в дома си, ако пазите стари семейни реликви за съхранение на сол или сте получавали оригинални нови модели - запишете се за участие в конкурса, който започва в 17.30 ч. в музейното пространство „симБиотично“ на Бургаските солници.
 
 
МИС И МИСТЪР СОЛЕНА КАЛ ЩЕ ТЪРСЯТ НА ФЕСТИВАЛА НА СОЛТА
На 10 август от 19.30 часа в близост до басейните с лечебна луга и кал на Атанасовско езеро ще се проведе забавният конкурс „Мис и Мистър Солена кал“, в който могат да се включат граждани и гости на Бургас без значение от тяхната възраст, пол и образование. Единственото изискване на организаторите от проект „Солта на живота“, LIFE+ е да бъдат артистично окаляни  с кал от езерото и да дефилират атрактивно на импровизираната сцена на конкурса.