Новини

ДАЙ СВОЯ ГЛАС ЗА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО
Европейските „Оскари“ в областта на природозащитата ще бъдат раздадени на 17 май, но дотогава всички европейски граждани имат възможност да изберат своя фаворит сред 25-те финалисти за наградите Натура 2000.
Атанасовско езеро също е на международната сцена чрез своята номинация „Солта на живота: една приказка за езерото, солта, птиците и хората“.
Нашите предложения как да се подобри чистотата на въздуха в Бургас
Експертът Консервационни дейности – Спас Узунов участва в работната среща за чистотата на въздуха, която се проведе на 14 март 2018 г. от 17.00 до 19.00 часа в РИОСВ Бургас. Инициативата за срещата идва от страна на Община Бургас, във връзка с гражданския протест, който се организира в събота – 17 март 2018 г. от 12.00 часа пред сградата на Общината.
 
„Солта на живота“ финалист за европейската награда Натура 2000
Приказката за Атанасовско езеро, разказвана от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект “Солта на Живота”, се състезава за престижната Европейска Награда за Натура 2000 в категория Комуникации. Получените 75 кандидатури от цяла Европа са оценени от независима експертна група, за да ограничат списъка до 25 финалисти, сред които престижно жури ще избере победителите във всяка от 5-те категории.
 
Атанасовско езеро бе представено на Годишното събитие на Лъш (Lush Summit) в Лондон
На 14 и 15 февруари 2018 г. в Лондон се проведе голямото годишно събитие на козметичната компания Лъш, което всяка година събира хора от целия свят. Дияна Костовска участва в дискусия на тема „Солници“ и представи значимостта на Атанасовско езеро за птиците и хората, както и процесът по изграждане на най-голямата платформа за къдроглави пеликани, подпомогнат от компанията през 2016 г.
 
Ново проучване изследва предпочитанията на птиците в Атанасовско езеро
Специализиран доклад, изготвен от екип на БДЗП и БФБ изследва разпространението и местообитанията на видове птици в езерото, като използва данните от редовния мониторинг за периода 2012-2015 г. Анализите се основават на 454 231 индивида от 91 вида птици, като са взети под внимание тяхното обилие, численост и разпространение, екология и природозащитен статус.
 
Влажните зони в градовете ги правят живи и красиви
Една важна дискусия за влажните зони и обсъждане на емблематичния случай Бургас

Във връзка със Световния ден на влажните зони – 2 февруари, екипът на проект "Солта на живота", LIFE+ организира специално събитие в читалище „Хамалогика“. Заповядайте в 19.00 часа на дискусията „Влажните зони в градовете – предизвикателства и възможности. Случаят Бургас.“
ХУБАВО ВРЕМЕ, ДОСТА КАЛ И МНОГО ДОБРА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ТРЕТИЯ ПОЛУМАРАТОН
В третото издание на полумаратона „АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО“ участваха вече 112 човека (независимо, че някои записани не успяха да се явят заради здравословни проблеми). Възрастовият диапазон  беше много широк – от 12 до 75 години, а участниците бяха от Бургас, Сливен, Варна, Лясковец, Поморие, Пловдив и др.
 
Благотворителен базар на Атанасовден ще набира средства за Фестивала на солта през лятото
Ако вече мечтаете за лятото и с нетърпение очаквате ФЕСТИВАЛА НА СОЛТА през август, или пък просто харесвате Атанасовско езеро и нещата, които се случват там – сега е моментът да ни подкрепите! Заповядайте на 21 януари (неделя) от 10:00 до 13:00 часа на благотворителния базар в Културен център „Морско казино“ по време на полумаратона „Атанасовско езеро“.