Новини

Синьо-зелената артерия на Атанасовско езеро скоро ще бъде окончателно почистена
Вече са почистени над 20 км от обходния канал, ограждащ плътно Атанасовско езеро и осигуряващ от една страна връзка с морето за прток на "пресни" морски води, а от друга отвежда "нежеланите" сладки води от солената лагуна.
Интересна среща за Атанасовско езеро в новото иновативно училище "Ал.Коджакафалията"
Днес екип на проекта гостува на най-модерното българско държавно училище в момента - ОУ "Ал. Коджакафалията" - Бургас. Изключително приятна бе срещата ни с петокласниците от клуба по Екология на г-жа Грета Стоянова, които слушаха внимателно презентацията на Диана, разсъждаваха свободно, задаваха въпроси и предлагаха решения за различни казуси, свързани с Атанасовско езеро.
38 розови фламинги на Атанасовско езеро
Рекордът от март тази година с 13 розови фламинги в Атанасовско езеро, за които екипът на проект „Солта на живота“ съобщи не се задържа дълго и на 12 октомври вече е подобрен. За 35-38 птици от този доскоро доста рядък вид за страната ни съобщава любителят-орнитолог Николай Колев от Раднево. Информацията е още по-любопитна, понеже птиците са наблюдавани в Южните солници на езерото от Укритието за наблюдение на птици и Пътеката на саблеклюна.
 
Международна група посети Атанасовско езеро
Днес голяма международна група посети Атанасовско езеро и прекара целия следобед от двете страни на езерото, наслаждавайки се на  чудесното есенно време.  ОУ „Св. княз Борис I“ от гр. Бургас е домакин на учителите и учениците от партньорски училища от 7 европейски държави, работещи заедно по екологичния проект „Help the Earth: reduce, reuse, recycle“с подкрепата на европейска програма Еразъм+.
Полски LIFE проект на обменно посещение в Бургас
Група от 8 полски колеги, които работят по проект „Опазване на белия щъркел в речните долини на Източна Полша“ / LIFE15 NAT / PL / 000728 посетиха района на проект Солта на живота и се запознаха с работата и постигнатите резултати на българските си колеги. В групата бяха включени представители на водещата организация - Полското дружество за защита на птиците (PTOP), както и на партньорите - Национален парк Biebrza и Ландшафтен парк Łomża.
 
Наши орноитолози на международната среща на Групата за изследване на дъждосвирцовите птици
Представители на БДЗП, които работят за опазването на Атанасовско езеро в рамките на проект "Солта на живота", LIFE+, взеха участие в традиционната среща на Групата за изследване на дъждосвирцовите птици и представиха постер за методите за опазване на тези птици в Атанасовско езеро. 
БФБ се включва в ЕвропейскатаСЕДМИЦАнаМОБИЛНОСТТА
На 21 септември група от ученици от ППМГ "Акад.Никола Обрешков" - Бургас ще посетят района на Атанасовско езеро и ще се включат в ЕВРОПЕЙСКАТАСЕДМИЦАНАМОБИЛНОСТТА като използват алтернатирен транспорт - солничарско влакче, а после и ходене пеша до границата на резерват Атанасовско езеро. Екип на БФБ, проект Солта на живота, LIFE+ ще им разкаже за историята на солниците, за езерото и ще им покаже част от неговоте обитатели.
НАЙ-ГОЛЯМАТА ПЛАТФОРМА ЗА ПТИЦИ БЕ ПОСТРОЕНА В ЮЖНО АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО
Приключи природозащитната бригада „Атанасовско езеро‘2017“, която е най-старата в България и се провежда за 29-та поредна година. Този август над 70 доброволци от София, Пловдив, Бургас се включиха в дейностите по време на бригадата,  но специално за лагера се завърнаха млади хора от Австралия, Великобритания и Германия.
 
В събота вечер бе открита традиционната бригада „Атанасовско езеро‘ 2017“
Тази година поляната на Северни солници ще е заета с палатки от 19 до 27 август, а 50-те участника са от цялата страна – София, Пловдив, Панагюрище, студенти, завърнали се от чужбина и т.н. Някои са дългогодишни познайници, но има и много нови хора, които за пръв път идват на езерото. Не липсват деца, кучета, китари и много настроение.