КОГА и КАК да посетим езерото?

Атанасовско езеро е подходящо за наблюдение във всички сезони, зависи какво искате да наблюдавате или да правите около езерото.

Във всеки сезон може да се разхождате и да спортувате в района на Южно Атанасовско езеро - да карате велосипед или да бягате, да се разхождате или просто да се наслаждавате на природата.

До езерото достигат няколко вело-алеи от новоизградената велосипедна мрежа на Община Бургас - от Морската градина през Капаните/Фиеста по новата велоалея към Сарафово. Пак от Морска градина, но покрай парк Езеро, тенис кортовете и кръстовището между кв. Зорница и Изгрев до Укритието за наблюдение на птици. От ж.к. Славейков и ж.к. Изгрев също по новите вело алеи може да се стигне до Укритието.

Ако искате да наблюдавате птици - може да посетите южната част на езерото и в района на Укритието за наблюдение на птици да използвате техниката, предоставена от РИОСВ Бургас или вашата собствена.Може да се качите в Наблюдателницата "Гнездото", която е по брега на езерото, но в посока на града.
Може да отидете на север и да минете по маршрутите, определени от Министъра на околната среда за познавателен туризъм в поддържания резерват. На разположение на bird-watcher-ите е и "Точката" (пак в северната част, но под пътната детелина)

В рамките на проект "Солта на живота" са създадени две пътеки в Южната част на езерото - една от страната на морето и друга от страната на ж.к. Изгрев.

Пътеката на саблеклюна е предназначена за индивидуални, групови и семейни посещения. Ако искате да се разходите в спокойна и близка до природата обстановка, да погледате птици, да поиграете в "класната стая на открито" и да се запознаете със саблеклюна Атанас. Пътеката започва от паркинга в близост до Укритието и завършва до него.

Пътеката на солта е разположена покрай морето в района на Черноморски солници АД и е предназначена за всички, които се разхождат, карат велосипед или посещават района за да се наслдят на басейните с луга и кал. Благодарение на новата велоалея, която Община Бургас изгради от Морската градина до края на солниците, достъпа до Пътеката, а и до езерото.

По самата Пътека между Администрацията на солниците и кафе White House в една бивша солничарска пътека е разположено новото пространство на Атанасовско езеро, наречено "симБиотично", защото приютява едноименната изложба, както и солничарски кът, изложбата СОЛ и богата Морска библиотека.
 
ПРОСТРАНСТВО "симБиотично"
Ново пространство на Атанасовско езеро бе открито официално по време на Фестивала на солта в събота 12 август 2017 г. Една бивша солничарска барака бе превърната в изложбена площ и приютява както експозицията „симБиотично“, така и атрактивен солничарски кът, богата Морска библиотека и свежа зона за релакс и четене на открито.
 
ПЪТЕКА на САБЛЕКЛЮНА
Готова е вече Пътеката на саблеклюна, която е разположена в района около Укритието за наблюдение на птици в Атанасовско езеро. Тя разказва историята на саблеклюна Атанас и по увлекателен начин представя най-важните особености на тази красива и елегантна птица и нейните роднини. Какъв е гардеробът, клюнът и краката, с какво се хранят и как живеят саблеклюните може да се научи от атрактивните табели, разположени по протежение на Пътеката. „Пейки“ от пънчета осигуряват възможност за почивка на посетителите, а класната стая от 25 пънчета, предоставя чудесна възможност за обучение на открито и за забавление на малчуганите.
ПЪТЕКА НА СОЛТА: ТРАНСФОРМИРАНЕ
След като две години представяше информация за езерото и ползването на неговите ресурси – лугата и калта, днес след голямата трансформация на района и изграждането на новата велоалея, която свързва Морската градина на Бургас и достига до моста на солниците, и екипът на проект „Солта на живота“ трябваше да се адаптира към новата визия на района и да промени видът на Пътеката като направи информацията, достъпна за велосипедистите и пешеходците, които използват велоалеята.
ПЪТЕКА НА СОЛТА
В района на Южно Атанасовско езеро от страната на Солниците и морето може да видите първата част на Пътеката на солта, която беше инсталирана по време на Фестивала на солта през 2014. През 2015 г. бяха възстановени информационните кубове, ремонтирана и инсталирана бе решетката на солта и бе оформен солничарския кът, посветен на професията Солничар.