Новини

Гурме сол от Атанасовско езеро бе представена на вечеря със Slow Food „Вкусовете на земята“

12.12.2017 г.

Когато се храним, изпитваме най-дълбоката връзка с околната среда. И за да може тази връзка да остане добра и за двете страни, трябва да се научим да пазаруваме, да се храним и дори да изхвърляме устойчиво. На 11 декември, по случай Деня на Майката Земя, Slow Food в България и Grape Central организираха една по-различна вечеря. Не само вкусна, но и приготвена с мисъл за планетата и живота. Освен с приятно предизвикателство за сетивата, храната бе придружена и с малки изпитания за ума и съвестта, защото екипът на Slow Food разказа за идеите и работата на световното движение, чиято задача е да съхрани традиционното производство на храна и земеделие, но не самоцелно, а с ясната нагласа, че те ще ни помогнат да спасим нашия свят.

Менюто включваше непознати и малко известни български и екзотични продукти:
  • Реселешки лук, масло с яйце и сирене, ботарга от Мавритания, брускета от хляб с квас
  • Мизуна, моркови, цвекло и пресен лук от ферма “Пура Вида”, ремулад с трюфели
  • Попски фасул от Куртово Конаре, смилянско сирене, картофи, маслини и сухи чушки
  • Наденички от източнобалканско прасе, качамак в чипровски кори, рагу от гъби
  • Тиква, крем от тиквени семки, домашно прясно сирене, сладко от бергамот
Както и 100 мл специално вино за всяка от позициите, домашен хляб, минерална вода, както и fleur de sel от резервата Атанасовско езеро.