Новини

Биг брадър ще следи очакваните наематели в новия „пеликански квартал“

17.05.2017 г.

След като в цялата страна се обмисля монтирането на камери в детските градини и ясли, екипът на проект „Солта на живота“ също реши да следи изкъсо положението на платформите за пеликани, които бяха построени в средата на един от басейните в Южното Атанасовско езеро, за да наблюдава в реално време какво се случва на тях, привличат ли птици и какво правят те, когато кацнат. Монтираната камера ще даде ценна информация за предпочитанията на световно застрашения къдроглав пеликан и ще покаже има ли това място шанс да стане предпочитано от птиците.

За съжаление след първото посещение на пеликан през март, други птици не са наблюдавани на платформата, но и все още няма активно присъствие на вида в Атанасовско езеро. Монтирането на две изкуствени птици, които да ги привлекат и спокойствието, което предлага района, дават надежда, че тук птиците ще открият сигурно място за почивка и нощувка (и кой знае още какво). 

Очаквайте скоро и вие в реално време да може да се докоснете до загадъчния свят на най-едрите летящи птици на планетата.

Вижте клипче от платформата.