Новини

Биг брадър ще следи очакваните наематели в новия „пеликански квартал“
След като в цялата страна се обмисля монтирането на камери в детските градини и ясли, екипът на проект „Солта на живота“ също реши да следи изкъсо положението на платформите за пеликани, които бяха построени в средата на един от басейните в Южното Атанасовско езеро, за да наблюдава в реално време какво се случва на тях, привличат ли птици и какво правят те, когато кацнат. Монтираната камера ще даде ценна информация за предпочитанията на световно застрашения къдроглав пеликан и ще покаже има ли това място шанс да стане предпочитано от птиците.
ВАНДАЛИ ИЗПОЧУПИХА ПЪТЕКАТА НА САБЛЕКЛЮНА АТАНАС
Пътеката на саблеклюна беше официално открита преди по-малко от година и оттогава досега е посрещнала повече от 100 организирани групи от ученици от Бургас и региона и над 5000 посетители. В желанието си да развие района около Атанасовско езеро и да го превърне в предпочитано за спорт, забавления и наблюдения място, БФБ успя да ангажира различни институции и партньори и да привлече много доброволци, които с малко средства, но с много ентусиазъм да изградят Пътеката на саблеклюна в рамките на проект „Солта на живота“, LIFE+. Но днес Пътеката е сериозно унищожена.
Карнавал на биоразнообразието на 26 май 2017 на "Охлюва"
Тази година Карнавалът на биоразнообразието ще се проведе на 26 май 2017 г. от 17.00 часа на лятна сцена "Охлюва" и ще събере малки и по-големи участници, костюмирани на тема: "Живата природа на България".

Карнавалът се организира за седми път от Българска Фондация Биоразнообразие, съвместно с Община Бургас и РИОСВ Бургас и с вкусната подкрепа на Победа АД и е посветен на честването на 25 години работа на програма LIFE, която подкрепя природата, околната среда и действията по климата и на отбелязването на четвърт век от приемането на Директивата за хабитатите и Натура 2000 мрежата.
„Лагуна клийн джамбуре“ 3
Вече стана традиция с настъпването на пролетта да се събираме на брега на Атанасовско езеро и да подготвяме Пътеката на саблеклюна за предстоящия сезон, за стотиците посетители и ученици, които идват тук, за да са сред природата, да наблюдават птици или да почиват.
И този април няма да изневерим и ви каним специално на Деня на Земята да се включите в акцията „Лагуна клийн джамбуре“ 3, защото се нуждаем от вашата помощ за косене, почистване и оформяне на Пътеката и района около Укритието за наблюдение на птици.
Завръщане у дома
Пролет е и ви каним да се включите в пролетните ни събития на тема: „ЗАВРЪЩАНЕ У ДОМА“. Заедно ще посрещнем пристигащите от южните страни птици, които са мигрирали обратно тук, за да създадат домове и да отгледат своето потомство.  
 
22 предложения за имена на пеликаните
Благодарим ви за активното участие в нашия конкурс!
За двете седмици на конкурса, който екипът на проект „Солта на живота“ обяви – „Станете кръстници на пеликани“ получихме 22 различни предложения. Включиха се много знайни и незнайни за нас хора, които дадоха своите свежи идеи за именуване на обитателите на най-новия жилищен квартал в езерото – „Пеликански“. Най-забавните (според нас) ще бъдат наградени – Пели и Кани, Наско и Наска, Свилен и Персина, Адам и Ева и Ачко и Тети, но вярваме, че ще се съгласите, че заслужено голямата награда трябва да спечели двойката Влади и Ралица.

Последни видеа