Новини

Розово ли е бъдещето на Атанасовско езеро?
Промените в климата са една от причините в Атанасовско езеро да се появят нетипични видове, които само до преди няколко години са били редки и екзотични. Такъв е случаят с розовото фламинго, което през есента достигна рекордна численост от 66 птици в Южно Атанасовско езеро. Да, бъдещето, което се задава е розово, но розово ли е наистина?!
 
Утре е Десетата среща на Обществения съвет за Атанасовско езеро
Ако имате интерес по теми, свързани с Атанасовско езеро и останалите влажни зони около Бургас - заповядайте на 14 декември 2017 г. (четвъртък) от 14:00 часа в студио #Hashtag. Темата на съвета е “Новата визитна картичка на Атанасовско езеро - промени и динамика на птиците”. Ще обсъдим наводнението от 25 октомври, както и моментното състояние на лагуната и напредъка по проект "Солта на живота".
Гурме сол от Атанасовско езеро бе представена на вечеря със Slow Food „Вкусовете на земята“
Когато се храним, изпитваме най-дълбоката връзка с околната среда. И за да може тази връзка да остане добра и за двете страни, трябва да се научим да пазаруваме, да се храним и дори да изхвърляме устойчиво. На 11 декември, по случай Деня на Майката Земя, Slow Food в България и Grape Central организираха една по-различна вечеря. Не само вкусна, но и приготвена с мисъл за планетата и живота.
„Солта на живота“ е сред номинираните за Наградата Натура 2000
Наградата "Натура 2000" за 2018 г. вече е в ход. Стартира на 15 май 2017 г., а до  15 октомври 2017 г. се подаваха заявления за участие. Получени са 75 апликационни форми в 5 категории. Нашият проект  кандидатства с номинационна форма „Солта на живота – приказка за едно езеро, сол, птици и хора“ в категория Комуникации и ще се състезава с още 21 кандидати.
Оценка на екологичния статус на свръхсолено езеро: Примера на Атанасовско езеро
В юлският брой на Acta zoologica bulgarica – международно списание за разнообразието, екологията и еволюцията на животните  бе публикувана статията Ecological Status Assessment of a Hypersaline Lake: a Case Study of Atanasovsko Lake, Bulgaria. Списанието е издание на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН и се радва на добър интерес сред научните списания в света.
 
Партньорска среща на проект Солта на живота, LIFE+
Днес в офиса на БФБ в Бургас се проведе 11-та партньорска среща на екипа на проект "Солта на живота", LIFE+. Участва целият екип на БФБ по проекта, включително и GIS експерта Таня Георгиева - Шнел, екипа на БДЗП (Владимир Младенов, Ралица Георгиева - орнитолози и Стоян Николов, Директор LIFE проекти - по скайп), както и Деян Томов - гл.технолог на Черноморски солници.
Заседание на Басейновия съвет към БДЧР във Варна
На 8-ми ноември се проведе първото за 2017 г. заседание на Басейнов съвет към Басейнова дирекция за Черноморски район (БДЧР) във Варна. Това е консултативен орган, подпомагащ дейността на Дирекцията и включващ всички отговорни и заинтересовани страни за опазване на водите в България. БФБ е единствената природозащитна организация, участваща в състава на Басейновия съвет.
 

Последни видеа