Новини

ЛАГУНА КЛИЙН ДЖАМБУРЕ #5
Някои неща е хубаво да ги има… Неща, които ни събират, които дават нов живот, които правят всичко по-хубаво, по-чисто и по-смислено. Като Лагуна клийн джамбуре, която този април за пети път ще събере приятели на Атанасовско езеро или на саблеклюна Атанас, за щура акция с елементи на косене, сметосъбиране, бетониране и монтиране….
С шоколад с морска сол от Атанасовско езеро стартира новият проект „ЛАГУНАТА НА ЖИВОТА“
С дегустация на занаятчийския шоколад с натурална морска сол от Атанасовско езеро, произведен от шоколадиерите Гайо започна представянето на новия проект на Българска фондация Биоразнообразие „Лагуната на живота“. Впечатлени от стойността на езерото и от работата на  БФБ за поддържане на тази ценна Натура 2000 зона, производителите от „Гайо“ даряват 7 % от стойността на всеки шоколад за дейности за опазването ѝ.
 
Влажни зони и климатични промени
Вече повече от 20 години на 2 февруари светът отбелязва Деня на влажните зони. Всяка година Рамсарската конвенция, която се занимавам на международно ниво с проблемите на тези така уязвими екосистеми, избира тема за Деня.

През 2019 г. темата за отбелязване на Световния ден е „Влажните зони и промените на климата“.
Ние не сме безсилни срещу изменението на климата – влажните зони са естественото решение.
НОВ РЕКОРД НА ПОЛУМАРАТОНА „АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО“ - 4 ГОДИШНА КОЛОЕЗДАЧКА
В приятния неделен зимен ден 143 човека стартираха в трите спортни дисциплини - 21 км бягане, 21 км колоездене и 8 км бягане. Най-многобройна бе групата на бегачите на 21 км - 62, следвани от тези на 8 км - 46 и колоездене 21 км - 35 участника.
 
УТРЕ Е СТАРТЪТ НА ЧЕТВЪРТИЯ ПОЛУМАРАТОН „АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО“
На 20 януари 2019 г. в неделя от 10.00 часа започва четвъртото издание на полумаратона «Атанасовско езеро». И тази година спортните дисциплини са три – 21 км бягане, 21 км колоездене и 8 км бягане. Но за гражданите (без предварително записване) има и скоростно изкачване на стълбите за деца и възрастни от Моряшкия паметник долу до моста и обратно.
Полумаратон Атанасовско езеро на 20 януари 2019
Сдружение "Зелена Странджа", Българска фондация Биоразнообразие и Община Бургас за четвърта поредна година канят всички любители на спорта и на природата на зимния спортен празник Полумаратон „Атанасовско езеро“ в Бургас.
Солниците в Улцин, Черна гора
Солниците навсякъде из Европа са необикновено място, което си заслужава да бъде видяно, посетено, харесано… Преди няколко месеца немската природозащитна организация EuroNatur ни алармира за нуждата от спасяване на солниците в Улцин, Черна гора. Бяхме чували за тях от колеги, които бяха идвали на място, но не познавахме историята и биоразнообразието им. Запознахме се с кампанията Save Salina и подкрепихме усилията на природозащитниците чрез подписване и разпространение на петицията до Министър председателя на Черна гора за обявяване на защитена територия.

Последни видеа